Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, 9 χρόνια από τη αμερικανική εισβολή

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δήλωσαν πηγές του υπουργείου.

    Η επίθεση αυτή ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράκ νωρίς σήμερα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον  39  και τραυματίστηκαν 188 άνθρωποι.

    Στην Κερμπάλα, ιερή πόλη των σιιτών νότια της Βαγδάτης, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε πάρκο στην είσοδο της πόλης και κοντά σε εστιατόριο.

    Στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, οι νεκροί είναι εννιά και οι τραυματίες τριάντα, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης δήλωσε πως όλα τα θύματα είναι αστυνομικοί.

    Στη Βαγδάτη, καμικάζι που οδηγούσε παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 21.

    Στη Χίλα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Μπαΐτζι, Σαμάρα, Ντακούκ, Ντουλουίγια, Λατιφίγια και Τουζ Χουρμάτο.

    Οι επιθέσεις σημειώνονται ανήμερα της 9ης επετείου της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη, την πρώτη από το 1990.

    Χθες βράδυ, πέντε βομβιστικές επιθέσεις στην επαρχία Ντιγιάλα του βορείου Ιράκ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό τριάντα.

    Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται κατά την 9η επέτειο της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

    Οι ιρακινές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η αλ-Κάιντα θα επιχειρήσει να «προκαλέσει χάος» με την ευκαιρία αυτή. Για την ασφάλεια στη διάρκεια της συνόδου έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες άνδρες των δυνάμμεων της τάξης.