ΝΑΤΟ:Δεν φεύγουμε από το Αφγανιστάν πριν από το 2014.

 Το ΝΑΤΟ θα έχει έναν σημαντικό ρόλο κλειδί στην μετά τον Καντάφι εποχή στη Λιβύη αλλά επίσης και στο Αφγανιστάν, όταν σταματήσουν οι μάχες εκεί, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φο Ράσμουσεν.

   

«Πιστεύω ότι σίγουρα θα διαδραματίσουμε ένα ρόλο υποστήριξης στην δημοκρατική διαδικασία στη Λιβύη μετά το τέλος της εποχής του Καντάφι» τόνισε μιλώντας σε αμερικανούς φοιτητές λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό από ΝΑΤΟικά αεροσκάφη της περιοχής στην Τρίπολη όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι.

   

Οσο για το Αφγανιστάν, απ όπου ο κ. Ράσμουσεν δεν προβλέπει αποχώρηση των ξένων δυνάμεων πριν από το 2014 ή και το 2015, μίλησε για «μια αλλαγή δράσης προς μια στρατιωτική διοίκηση».

   

«Εχουμε καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την σταδιακή μεταφορά στους Αφγανούς της ευθύνης της ασφάλειας της χώρας τους από τώρα έως το 2014» ανέφερε μιλώντας στους φοιτητές της Σχολής Διεθνών Επιστημών στην Ουάσινγκτον.

   

«Αλλά είναι σημαντικό να παραμείνουμε δεσμευμένοι εκεί μέχρι να υπάρξει μια πραγματική ασφάλεια στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

   

Ο κ. Ράσμουσεν θα γίνει δεκτός αύριο Παρασκευή από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο θα σεκτιμήσουν την παρούσα κατάσταση στο Λιβύη και στο Αφγανιστάν και παράλληλα θα συζητήσουν τις προετοιμασίες της προσεχούς συνόδου του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί το 2012 στις ΗΠΑ.