ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Βαλτική και με ρωσική συμμετοχή

Eίκοσι χώρες του ΝΑΤΟ και -για πρώτη φορά – η Ρωσία συμμετέχουν  στις διεθνείς ναυτικές ασκήσεις Danex-2012 που ξεκίνησαν σήμερα 1η Σεπτεμβρίου στη λεκάνη της Βαλτικής Θάλασσας. Μεταξύ των χωρών ειναι  οι ΗΠΑ, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, ΝορβηγίαΚ.Α.
Βάση του σεναρίου των ναυτικών ασκήσεων είναι η τοπική σύρραξη μεταξύ δύο υποθετικών κρατών, στην οποία ενεπλάκησαν γειτονικές χώρες. Αλλά ολόκληρο το φάσμα των αποστολών αυτών των ασκήσεων είναι πολύ ευρύτερο, καθώς περιλαμβάνει και εκδοχές ενεργειών των δυνάμεων κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων για την αποκλιμάκωση της κρίσης, αντιτρομοκρατικών και αντιπειρατικών επιχειρήσεων και εκπλήρωση αποστολών για την τήρηση καθεστώτος αποκλεισμού.
Για την Ρωσία η συμμετοχή δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα καθώς τα πληρώματα  του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής διαθέτουν εμπειρία συμμετοχής σε διεθνείς ασκήσεις και σε κοινές πρακτικές ενέργειες,όπως  σε επιχειρήσεις ναρκαλίευσης.Ο ρωσικός  Στόλος στις ασκήσεις εκπροσωπείται ,σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ,  από την κορβέτα «Soobrazitelni» και ένα ελικόπτερο έρευνας – διάσωσης της Αεροπορίας Ναυτικού.
 Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν υπό τη διοίκηση του επιτελείου του Ναυτικού της Δανίας. Για την εκπλήρωση των εκπαιδευτικών αποστολών της άσκησης προβλέπεται η επιστράτευση 10 πολιτικών εμπορικών πλοίων.