«Να φύγει με αξιοπρέπεια ο Μουμπάρακ»,λένε τώρα οι αντιπολιτευόμενοι.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, μετέβη σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, για να βοηθήσει στον «κατευνασμό» της κατάστασης, ανακοίνωσε το γραφείο του.

   

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γενικός Γραμματέας του παναραβικού οργανισμού ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του δεν απέκλεισε σήμερα να διεκδικήσει τη διαδοχή του Μουμπάρακ, εκτιμώντας πάντως ότι αυτός ο τελευταίος πρέπει να παραμείνει στην εξουσία «ως το τέλος Αυγούστου» που λήγει η θητεία του.

   

«Δεν πιστεύω ότι θα φύγει. Πιστεύω ότι θα παραμείνει ως το τέλος Αυγούστου», δήλωσε ο Μούσα, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

   

Ο Μούσα «πήγε στην πλατεία Ταχρίρ για να βοηθήσει στον κατευνασμό», ανακοινώθηκε από το γραφείο του. 

   

Στο μεταξύ, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επανέλαβε σήμερα τις εκκλησεις του για «να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια» ο Μουμπάρακ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Αίγυπτος θα βυθιστεί στην παράλυση και το χάος.

   

«Έχει χάσει τη νομιμοποίησή του», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. «Ο λαός θέλει δημοκρατία σε ένα νέο κράτος», πρόσθεσε μιλώντας στο Αλ-Τζαζίρα.

    Ο Ελ Μπαραντέι επέμεινε ότι «σήμερα θα είναι ειρηνικά, αλλά δεν θα σταματήσουμε τη διαμαρτυρία μέχρι την ελευθερία». Απέρριψε επίσης ανησυχίες που διατυπώθηκαν από μερικούς στη Δύση σχετικά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας ότι δεν δημουργούν απειλή στην Αίγυπτο μετά τον Μουμπάρακ και πως αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο το κάνουν για λόγους εκφοβισμού. 

   

Στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία. 

    «Επιθυμώ ειλικρινά να μην υπάρξει βία κατά τη σημερινή διαδήλωση. Είδαμε υπερβολική βία και αίμα», δήλωσε ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

   

«Είναι καιρός να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. 

   

Η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Μπαν προσθέτοντας ότι «όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο». 

   

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε εξάλλου σήμερα στη Γενεύη πως η αλλαγή «έρχεται στην Αίγυπτο, όπως ήρθε στην Τυνησία», και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ακούσουν τη φωνή του λαού και να τερματισθούν «οι βιαιότητες και η αιματοχυσία».

    «Τα καθεστώτα που στερούν από τον πληθυσμό τους τα θεμελιώδη δικαιώματα και βασίζονται σ’ έναν ανελέητο μηχανισμό ασφαλείας για να επιβάλλουν τη βούλησή τους, είναι καταδικασμένα μακροπρόθεσμα να πέσουν», επέμεινε η Νάβι Πιλάι.