«Να μείνουμε ενωμένοι κατά του Ιράν»,ζητά ο Πανέτα,αλλά το Ισραήλ ζητά δράση τώρα

Απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «το πιο σημαντικό πράγμα» είναι η ενότητα της διεθνούς κοινότητας και η διατήρηση της πίεσης στην Τεχεράνη μέσω των κυρώσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

   

«Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παραμείνει ενωμένη η διεθνής κοινότητα, διατηρώντας την πίεση ώστε να πειστεί το Ιράν να μην αναπτύξει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Πανέτα στη διάρκεια επίσκεψής του στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν της δυτικής Γερμανίας. 

    Οι δηλώσεις του Πανέτα γίνονται μία ημέρα μετά τις νέες απειλές του Ισραήλ κατά του Ιράν. Χθες Πέμπτη ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε πει ότι «υπάρχει ευρύτερη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας ότι οι κυρώσεις δεν επιτυγχάνουν τον στόχο τους να σταματήσουν το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέων δράσεων» εναντίον της Τεχεράνης. 

   

«Όλος ο κόσμος στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας συμφωνεί στην επιβολή κυρώσεων [οι οποίες] είναι πολύ αυστηρές», εκτίμησε ο Πανέτα, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχει τεράστια πίεση στο Ιράν, που το απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο». 

   

«Πρέπει να διατηρήσουμε αυτού του είδους την πίεση», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένης μίας στρατιωτικής επέμβασης στην περίπτωση που το Ιράν δεν συμμορφωθεί. 

   

Στη διάρκεια της επίσκεψής του αυτή ο Πανέτα υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός στρατός θα διατηρήσει «σημαντική» στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.

   

«Θέλω να πω ξεκάθαρα στους ευρωπαίους εταίρους μας και στους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ ότι θα διατηρήσουμε σημαντική παρουσία εδώ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πανέτα.