«Ναι στην Ευρώπη, όχι στο ΝΑΤΟ» λένε οι μαθητές στο Μαυροβούνιο

   Η πλειοψηφία των Μαυροβούνιων μαθητών μέσης εκπαίδευσης στηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι την προσχώρησή του στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη μη κυβερνητική οργάνωση Juventas σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ποντγκόριτσα.

    Ειδικότερα, το 60% των μαθητών μέσης εκπαίδευσης στηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Οι ερωτηθέντες θεωρούν, σε ποσοστό 40,8%, ότι η προσχώρηση στην ΕΕ θα επιφέρει ειρήνη, το 35,3% ότι τα οφέλη θα είναι η κοινωνική προστασία και τα ελεύθερα ταξίδια και το 23,4% αναμένει η ένταξη στην ΕΕ να φέρει περισσότερη δημοκρατία.

    Όσον αφορά την επαρκή πληροφόρηση για την ΕΕ, το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την ΕΕ και το 37% είναι ικανοποιημένο από τις γνώσεις του για το θέμα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των μαθητών μέσης εκπαίδευσης, σε ποσοστό 43%, τάσσονται κατά της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και το 30% υποστηρίζει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι Μαυροβούνιοι μαθητές αισθάνονται περισσότερο ότι ανήκουν στην οικογένεια, στο έθνος τους και στην περιοχή, στην οποία ζουν. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να στηρίζει τα μέλη της οικογένειάς του και να υπάρχει αλληλοβοήθεια.