Νέο πλήγμα για την Αλ Κάϊντα

  Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι η αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη, που σκότωσε τον ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ Αουλάκι, «αποτελεί ένα μείζον πλήγμα για το πλέον στενά συνεργαζόμενο με την Αλ Κάιντα δραστήριο παρακλάδι της».

   

Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης ανακοίνωσε επίσημα νωρίτερα ότι ο «ιμάμης αλ Αουλάκι  μαζί με αρκετούς συνεργάτες του σκοτώθηκαν».

   

Από την Ουάσινγκτον έγινε γνωστό ότι ο αλ Αουλάκι είχε επαφές με μια σειρά τζαμιών στο αμερικανικό έδαφος κι είχε μάλιστα προσωπική επαφή, στο τζαμί του Σαν Ντιέγκο, με άτομο που συμμετείχε στις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

   

Επίσης, αναφέρεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι ο Αλ Αουλάκι, «που ήταν ο ιμάμης σε τζαμί στα περίχωρα της Ουάσινγκτον το έτος 2001, από το επόμενο έτος και μεταγενέστερα ανέπτυξε ριζοσπαστικές θέσεις για τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών».

   

Αναφέρεται, περαιτέρω, ότι ο ίδιος «ενεθάρρυνε τους μουσουλμάνους Αμερικανούς να επιτίθενται στη χώρα τους», ενώ πραγματοποιούσε μέσω διαδικτύου ένα «κήρυγμα μίσους» προς την αμερικανική νεολαία, παρακινώντας την «σε πράξεις βίας κατά Αμερικανών».

   

«Ο αλ Αουλάκι είχε μια ιδεολογία γεμάτη μίσος», ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα, που δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια για τον τρόπο εξόντωσής του, περιοριζόμενος να επισημάνει «τη στενή συνεργασία των αμερικανικών με τις υεμενίτικες αρχές».

   

«Ας μη συγχέουμε : έχουμε, σήμερα, μια επιπλέον απόδειξη ότι η Αλ Κάιντα κι οι συνεργάτες της πουθενά στον κόσμο δεν θα είναι ασφαλείς», υπογράμμισε τέλος στις ίδιες δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος.


Η εξόντωση του εξτρεμιστή ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλάκι στην Υεμένη είχε εγκριθεί με απόρρητο έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, γράφει η Washington Post.

       

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την μυστικη αυτή επιχείρηση. 

   

Ανώτατος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στην εφημερίδα πως η CIA δεν θα προχωρούσε στην εξόντωση αμερικανού πολίτη χωρίς την γραπτή έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

   

Το κείμενο του εγγράφου επαναδιατυπώθηκε αφού οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Ομπάμα εξέτασαν το νομικό πλαίσιο σχετικά με την εξόντωση ενός αμερικανού πολίτη. 

   

Αξιωματούχοι επισήμαναν στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων για τη νομιμότητα της εξόντωσης του αλ-Αουλάκι, του πρώτου αμερικανού πολίτη που συμπεριλαμβανόταν στη λίστα της CIA με τους πλέον καταζητούμενους. 

   

Η εξόντωση του ιμάμη από την Υεμένη, που είχε αμερικανική υπηκοότητα, προκάλεσε έντονες διαφωνίες στις ΗΠΑ για το αν ο πρόεδρος έχει ή όχι το δικαίωμα να διατάξει την εξόντωση ενός αμερικανού πολίτη στο εξωτερικό στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

   

«Γενικά, είναι απόλυτα νόμιμο οι Ηνωμένες Πολιτείες να βάζουν στο στόχαστρο υψηλόβαθμα στελέχη εχθρικών δυνάμεων, όποια και αν είναι η εθνικότητα τους, τα οποία συνωμοτούν για να σκοτώσουν Αμερικανούς», επισήμανε αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

   

Ο Παρντίς Κεμπριαέι, δικηγόρος του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώντα τόνισε πως «αν δεν υπάρχει άμεση απειλή ή κίνδυνος θανάτου, πρόκειται για μια παράνομη πράξη σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο». 


  Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων στη νότια Υεμένη χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στο θάνατο ενός από τους ηγέτες της, του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, ο οποίος σκοτώθηκε χθες Παρασκευή ανατολικά της Σαναά. 

   

Η ανακοίνωση κάνει απλώς τον απολογισμό των επιθέσεων του Σεπτεμβρίου στη νότια Υεμένη, όπου δραστηριοποιείται κυρίως η οργάνωση. 

   

Στο κείμενο αναφέρεται ότι μέλη της Aqpa επιτέθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο Γενικό Επιτελείο των δυνάμεων ασφαλείας στην Ζίνζιμπαρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, προκαλώντας το θάνατο 130 ανθρώπων, ανάμεσα στα μέλη των δυνάμεων αυτών.

   

Επίσης αναλαμβάνει την ευθύνη επιθέσεων στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου με θύματα 12 στρατιώτες.