Νέος αγωγός 360χλμ θα παρακάμπτει τα στενά του Ορμούζ. Από πού θα περνάει…

Ένας αγωγός που κατασκευάζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος θα παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ, θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ντάεν αλ-Χαμίλι.

Ο αγωγός μήκους 360 χλμ. θα επιτρέψει τη μεταφορά του πετρελαίου προς τα λιμάνια των Εμιράτων που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Κόλπου του Ομάν, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα κλείσει σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, λόγω του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του.

Μέσω του αγωγού θα μεταφέρεται το αργό από τις πετρελαιοπηγές Habshan που βρίσκονται στο δυτικό μέρος του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, στον Περσικό Κόλπο, προς το λιμάνι Φουτζέιρα, στην ανατολική πλευρά του Κόλπου του Ομάν, χωρίς να διαπερνά τα Στενά του Ορμούζ.

«Ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, θα λειτουργήσει σε έξι μήνες, το Μάιο ή τον Ιούνιο», δήλωσε ο υπουργός στον Τύπο, στο περιθώριο ενός συνεδρίου για το πετρέλαιο στο Αμπού Ντάμπι. Η κατασκευή του αγωγού άρχισε το 2008. «Σε έξι μήνες, τον Ιούνιο ή το Μάιο, θα μπορούμε να αρχίσουμε τις εξαγωγές», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η μεταφορική ικανότητα του αγωγού είναι «1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και μπορεί να φθάσει το 1,8 εκατομμύριο».

Η ένταση κλιμακώθηκε μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον στο τέλος τα ιρανικών ναυτικών γυμνασίων και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης κατά της παρουσίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, προκαλώντας φόβους για το ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το 35% του πετρελαίου που διακινείται παγκοσμίως δια θαλάσσης.

Ο αμερικανός υπουργός ‘Αμυνας Λίον Πανέτα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν» δια της στρατιωτικής βίας, αν το Ιράν επιδιώξει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ κάνοντας λόγο για μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ανοιχτές απειλές πολέμου από ΗΠΑ σε Ιράν!»Μην κλείσετε το Ορμούζ θα κάνουμε χρήση βίας»!

Οι «Θερμοπύλες» του Ιράν!