Νομοθέτημα για τους μετανάστες η αφορμή για το μακελειό στην Αριζόνα;

Ακόμα και πριν την επίθεση εναντίον της αμερικανίδας πολιτικού Γκαμπριέλ Γκίφορντς χθες, η Αριζόνα ετοιμαζόταν για ταραχώδη μια χρονιά με σκληρές πολιτικές αναμετρήσεις, εν μέσω της κλιμάκωσης των πικρών κομματικών διενέξεων στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

   

Αν και τα κίνητρα του φερόμενου ως δράστη, ο οποίος πέραν του ότι τραυμάτισε σοβαρά τη βουλευτίνα στο κεφάλι σκότωσε έξι άτομα, ανάμεσά τους έναν ομοσπονδιακό δικαστή, και τραυμάτισε άλλα εννιά, είναι άγνωστα και μπορεί να μη σχετίζονται με την πολιτική, το θέμα αναπόφευκτα θα πάρει πολιτικές διαστάσεις.

   

Η Αριζόνα βρέθηκε προκάλεσε θύελλα αντιπαραθέσεων στην πολιτική ζωή της χώρας με το νομοθέτημα για την πάταξη της μετανάστευσης το καλοκαίρι του 2010, με νομοσχέδιο που κατέθεσαν συντηρητικοί βουλευτές στην πολιτειακή βουλή και κύρωσε η Ρεπουμπλικάνα κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ.

   

Ο νόμος, γνωστός ως SB 1070, ‘πυροδότησε τον πολιτικό διχασμό περισσότερο από ποτέ στην Αριζόνα’ σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος του πανεπιστημίου της πολιτείας Μπρους Μέριλ. Η πλειοψηφία στην Αριζόνα τάχθηκε υπέρ του νόμου αλλά οι πολέμιοί του και πολλοί ισπανόφωνοι το χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό και ρατσιστικό. Όταν ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή ο Πολ Γκριχάλβα, Δημοκρατικός πολιτικός, μέλος του Κογκρέσου και πολέμιος του SB 1070, έκλεισε το περιφερειακό του γραφείο στη Γιούμα καθώς οι υπάλληλοί του σε αυτό βρήκαν ένα τζάμι σπασμένο και μια σφαίρα στο εσωτερικό του.

   

Η Γκίφορντς ήταν υπέρ μιας μετριοπαθέστερης πολιτικής στο μεταναστευτικό κι αναμενόταν να προωθήσει μέτρα με στόχο τη συνεκτική μεταρρύθμισή του στο Κογκρέσο από αυτή την εβδομάδα. 

   

Υπάρχουν κι άλλα θέματα που διχάζουν στην Αριζόνα. Η οικονομική κρίση προκαλεί οργή–η άλλοτε ραγδαία αναπτυσσόμενη πολιτεία επλήγη πολύ άσχημα από την κρίση των στεγαστικών δανείων και το κύμα κατασχέσεων. Η μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης προκάλεσε επίσης αντιδράσεις από συντηρητικούς στην πολιτεία που έκαναν σημαία την αντίθεσή τους σε αυτήν, ειδικά όσοι ανήκουν στο λεγόμενο κόμμα του Τσαγιού. Η Γκίφορντς εξελέγη με μικρή διαφορά το Νοέμβριο έναντι υποψηφίου που υποστήριζε το κόμμα του Τσαγιού.

   

‘Δεν υπήρχε ποτέ τόση οργή, δεν υπήρχε ποτέ τόσος διχασμός’, σχολιάζει ο Αλφρέδο Γκουτιέρες, πρώην πολιτειακός βουλευτής.

   

Υπάρχουν επίσης τα όπλα, σε μεγάλη αφθονία και διαθέσιμα παντού σε μια πολιτεία με ιδιαίτερα χαλαρή νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής. ‘Ο αριθμός των όπλων και των έξαλλων ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σ’ αυτά είναι απίστευτος’, λέει ο Γκουτιέρες. ‘Ο συνδυασμός αυτός. . . περίπου προσκαλεί το ξέσπασμα βίας’.