Νότιο Σουδάν: Η Τζούμπα κατηγορεί το Σουδάν ότι βομβάρδισε την πόλη Μπεντιού

Η πολεμική αεροπορία του Σουδάν βομβάρδισε σήμερα την Μπεντιού, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι του Νότιου Σουδάν, στα σύνορα των δύο χωρών, όπου βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, δήλωσε μια πηγή της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν. Πρόκειται για τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια περιοχή που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το νεοπαγές κράτος,

«Έριξαν βόμβες στην Μπεντιού και προφανώς είχαν στόχο μια γέφυρα«, δήλωσε ο Άτεμ Γιάακ Άτεμ, υφυπουργός Πληροφοριών, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πέντε βόμβες ερρίφθησαν σήμερα την αυγή. Η συγκεκριμένη γέφυρα συνδέει την Μπεντιού με έναν δρόμο προς βορρά. Η Μπεντιού βρίσκεται περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με το Σουδάν, σε μια περιοχή όπου από την Τρίτη μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Ουδείς τραυματίστηκε, αλλά ο SPLA (ο στρατός του Νότιου Σουδάν) έστειλε μια ομάδα για να ερευνήσει«, διευκρίνισε ο υφυπουργός. «Αυτό δεν μας κατέλαβε εξαπίνης, αναζητούσαν προσχήματα για να ξαναρχίσουν πόλεμο«, πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν μοιάζουν να βρίσκονται πιο κοντά σε πόλεμο παρά ποτέ.

Χθες το Σουδάν ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί το στρατό του και σταμάτησε τις συνομιλίες με την Τζούμπα για τις πληρωμές του πετρελαίου και άλλες διμερείς διενέξεις αφού κατηγόρησε το Νότιο Σουδάν ότι επιτέθηκε σε ένα κοίτασμα πετρελαίου στο Χέγκλιγκ, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομία του βόρειου Σουδάν. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά δηλώσεων με τις οποίες καλούν τους πληθυσμούς των χωρών τους να προετοιμαστούν για πόλεμο.

Με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2005 —οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, που κηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιοοι δύο πλευρές τερμάτισαν έναν εμφύλιο πόλεμο δεκαετιών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι ζήτησαν τον τερματισμό των συγκρούσεων πριν ξεσπάσει μια γενικευμένη ένοπλη σύρραξη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επίθεση του Νότιου Σουδάν στο Χέγκλιγκ «μια ενέργεια που πηγαίνει πέρα από την αυτοάμυνα«, ενώ καταδίκασε επίσης τους «συνεχιζόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Σουδάν εναντίον του Νότιου Σουδάν«.