Νότιο Σουδάν: Ο στρατός θα απομακρυνθεί από τη Χέγκλιγκ μέσα σε τρεις ημέρες.

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ διέταξε το στρατό της χώρας του (SPLA) να απομακρυνθεί εντελώς μέσα σε τρεις ημέρες από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Χέγκλιγκ, την οποία διεκδικεί και το Σουδάν.

   Τα στρατεύματα του Νότιου Σουδάν κατέλαβαν την περιοχή αυτή στις 10 Απριλίου.

Στο μεταξύ η ειρηνευτική αποστολή της Αφρικάνικης Ένωσης και του ΟΗΕ (UNAMID) στο Νταρφούρ ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται ότι οι αντάρτες από την περιοχή αυτή δυτικά του Σουδάν που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο θα εκμεταλλευτούν την ένταση μεταξύ της Τζούμπα και του Χαρτούμ.

Ο επικεφαλής της UNAMID Ιμπραχίμ Γκαμπάρι αναφερόταν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις από αντάρτες που σημειώθηκαν στο Νταρφούρ την Τρίτη.

Έντεκα στρατιώτες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που βρίσκονται σε αποστολή στο Σουδάν στο πλαίσιο της τριεθνούς δύναμης (ΣουδάνΤσαντΚεντροαφρικανική Δημοκρατία) ελέγχου των συνόρων των τριών χωρών σκοτώθηκαν την Τετάρτη από ρουκέτες και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διαφορετικές πηγές.

   Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της, οι επιθέσεις «είχαν στόχο το αρχηγείο της τριεθνούς δύναμης που βρίσκεται στην επαρχία Αμ Νταφόκ του Σουδάν», ενώ απέδωσε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε «αντάρτες από το Νότιο Σουδάν».

   Στο μεταξύ, μια ομάδα σουδανών ανταρτών ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκότωσε 79 σουδανούς στρατιώτες και πολιτοφύλακες από τη σουδανική πολιτεία του Γαλάζιου Νείλου, που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ Σουδάν και Νότιου Σουδάν όπου σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις από τον Σεπτέμβριο.