Νότιο Σουδάν: Πέντε νεκροί από τον βομβαρδισμό της Μπεντιού.

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, από τον βομβαρδισμό από σουδανικό αεροσκάφος της πόλης Μπεντιού πρωτεύουσας πολιτείας του νότιου Σουδάν Γιούνιτι, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των αρχών της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Γκίντεον Γκάτφαν, μία βόμβα έπεσε σε μια αγορά. «Πέντε έμποροι σκοτώθηκαν», σημείωσε. «Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν ανάμεσά τους και μία γυναίκα», πρόσθεσε.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος του Σουδάν βομβάρδισε γύρω στις 13:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την πόλη.

«Τρεις βόμβες ερίφθησαν κοντά στη γέφυρα της Μπεντιού (…) χωρίς όμως να την καταστρέψουν», επεσήμανε ο Γκάτφαν.

Η γέφυρα που συνδέει την Μπεντιού με έναν δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με το Σουδάν, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά, είναι θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών από την Τρίτη.

Η Τζούμπα είχε κατηγορήσει και την Πέμπτη το Σουδάν ότι βομβάρδισε την Μπεντιού, ενώ ο στρατός του Νότιου Σουδάν κατέλαβε την Τρίτη την περιοχή Χέγκλιγκ, την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Στο μεταξύ περίπου 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή Χέγκλιγκ μεταξύ του τέλους Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αυτά τα δεδομένα αφορούν την περίοδο πριν την έναρξη των τελευταίων ακόμη πιο σφοδρών μαχών μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Σύμφωνα με τη Τζούμπα ο σουδανικός στρατός έχει ξεκινήσει εκ νέου τους τακτικούς βομβαρδισμούς εναντίον του νοτιοσουδανικού εδάφους, προκαλώντας φόβους για μια νέα ένοπλη σύγκρουση έπειτα από δύο δεκαετίες καταστροφικού εμφυλίου πολέμου (1983-2005) με 2 εκατομμύρια νεκρούς που κατέληξε στη διχοτόμηση της χώρας τον Ιούλιο του 2011.