Ο Αμερικανόςπιλότος του F 117 έγινε φίλος με τον Σέρβο που το κατέρριψε!Βίντεο από τη συνάντησή τους!

27 Μαρτίου 1999. Τέταρτη νύχτα των αεροεπιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ο συνταγματάρχης Ζόλταν Ντάνι, διοικητής ταξιαρχίας της πυραυλικής αεράμυνας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού καταφέρνει το ακατόρθωτο. Καταρρίπτει με τη μονάδα του το υπερσύγχρονο «αόρατο» αεροσκάφος τεχνολογίας stealth F-117 A, κοντά στο χωριό Μπουτζάνοβτσι της Σερβίας. 

   

Χειριστής του αεροσκάφους είναι ο πιλότος της αεροπορίας των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Ντέιλ Ζέλκο, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά, απρόσκλητος, σε σερβικό έδαφος και μετά από επιτυχή επιχείρηση διάρκειας οκτώ ωρών απομακρύνεται σώος. 

   

Καλοκαίρι 2011. Ο Ζόλταν Ντάνι και Ντέιλ Ζέλκο συναντώνται για δεύτερη φορά μετά από παρότρυνση του Σέρβου σκηνοθέτη, Ζέλικο Μίρκοβιτς. Ο πρώην πιλότος των ΗΠΑ επισκέπτεται τον απόστρατο συνταγματάρχη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και νυν ιδιοκτήτη αρτοποιείου στο χωριό Σκορένοβατς, όπου ζει με τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά.

    Το ντοκιμαντέρ «The Second Meeting» (Η δεύτερη συνάντηση) του Ζέλικο Μίρκοβιτς προβάλλει την ιστορία των δύο πρώην στρατιωτικών που βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά αποφάσισαν να κοιταχτούν κατάματα και να συμφιλιωθούν.

   

«Η ιδέα να συναντηθούν ο πρώην πιλότος των ΗΠΑ, χειριστής του ‘αόρατου’ μαχητικού F-117A, του πιο ακριβού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ο πρώην Σέρβος συνταγματάρχης, επικεφαλής της ομάδας που κατέρριψε το αεροσκάφος στη διάρκεια του πολέμου το 1999, φάνταζε αρχικά αδύνατη αποστολή» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ Ζέλικο Μίρκοβιτς. 

   

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν ο σκηνοθέτης έκανε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «The 21st Second», με θέμα την κατάρριψη του αμερικανικού αεροσκάφους από τον Ζόλταν Ντάνι και τότε ήρθε σε επαφή με τον Αμερικανό πιλότο. 

   

«Με το πέρασμα του χρόνου, η επικοινωνία μας έγινε εντατικότερη και μέρα με τη μέρα άρχισε να οικοδομείται η απαραίτητη εμπιστοσύνη Σύντομα, αντιλήφθηκα ότι η ταινία για τον Ζόλταν Ντάνι, θα οδηγήσει και σε άλλο ντοκιμαντέρ» εξήγησε ο κ. Μίρκοβιτς.

   

«Τρία χρόνια αργότερα και εφ΄ όσον ανταλλάξαμε πάνω από 2000 e-mails, ξέραμε τόσα πράγματα ο ένας για τον άλλο, ώστε εδραιώσαμε μακρόχρονη φιλία και ο Ντέιλ Ζέλκο αποφάσισε να έρθει στη Σερβία και να συναντήσει τον Ζόλταν Ντάνι» σημείωσε.

   

Τα κινηματογραφικά γυρίσματα χωρίστηκαν σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Σερβία και τα ανάμεικτα συναισθήματα δημιουργεί η δεύτερη επαφή τους, μετά την πρώτη στα ραντάρ της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας και το δεύτερο θα είναι η συνάντηση, για πρώτη φορά, των συζύγων τους, που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, φέτος το Μάρτιο.

   

Το πρώτο μέρος με τον Ντέιλ Ζέλκο να επιστρέφει στην περιοχή, όπου είχε βρει καταφύγιο το βράδυ της 27ης Μαρτίου του 1999 για οκτώ ώρες και στη συνέχεια να επισκέπτεται τον Ζόλταν Ντάνι στο χωριό του και να περνούν μαζί χρόνο σαν παλιοί φίλοι έχει ολοκληρωθεί. Ήδη, το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της εταιρίας παραγωγής του Ζέλικο Μίρκοβιτς http://www.optimisticfilm.com. 

   

Σε ερώτηση αν η ταινία αφορά την ιστορία δύο διαφορετικών κόσμων και δύο διαφορετικών χαρακτήρων, ο σκηνοθέτης απάντησε ότι οι πορείες τους είναι τόσο όμοιες και ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήθελαν να συναντήσουν ο ένας τον άλλο προσωπικά.

   

«Και οι δύο είναι πλέον πρώην στρατιωτικοί. Και οι δύο είχαν στρατιωτική σταδιοδρομία με επιτυχίες. Ήταν οι καλύτεροι. 

   

Ο Ντέιλ Ζέλκο ήταν στη λίστα των επίλεκτων για να κυβερνήσουν το πρωτότυπο μαχητικό. Και το πιλοτάρισε. Πέταξε σε αποστολές στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία. Ο Ζόλταν Ντάνι έγινε διοικητής και μετά από δέκα χρόνια στρατιωτικής εμπειρίας κατόρθωσε να κάνει το μαχητικό προηγμένης τεχνολογίας ορατό με τροποποιήσεις που εφάρμοσε στα ηλεκτρονικά του παλιού συστήματος ραντάρ της μονάδας του χωρίς την εντολή των ανωτέρων του. Η μοίρα ήθελε η εφεύρεση του Ζόλταν να αποδειχθεί επιτυχής με το F 117 A του Ντέιλ» ανέφερε ο σκηνοθέτης.

   

«Ωστόσο, δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχουν- πρόσθεσε- κι άλλα κοινά στοιχεία. Ο Ντέιλ δεν είναι αμερικανικής καταγωγής, ο παππούς και η γιαγιά του είχαν γεννηθεί στη Σλοβενία. Βρέθηκε σε αποστολή βομβαρδισμού της χώρας των προγόνων του και το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε. Ο Ζόλταν δεν είναι γιουγκοσλαβικής, αλλά ουγγρικής καταγωγής. Και υπάρχουν κι άλλα… Μετά τον πόλεμο και οι δύο ακολούθησαν παρόμοιες ζωές. Ο Ντέιλ αποστρατεύθηκε και αφιερώθηκε στην οικογένειά του. Ο Ζόλταν έγινε αρτοποιός και επίσης επέλεξε την οικογενειακή ζωή» τόνισε ο Ζέλικο Μίρκοβιτς.

   

Ο Ντέιλ αρνήθηκε να γίνει αστέρας των ΜΜΕ μετά τον πόλεμο και ο Ζόλταν αρνήθηκε την προσφορά τριών μεγάλων χωρών να θέσει τις γνώσεις του στη διάθεσή τους, με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια.

   

Η κερασόπιτα είναι σήμερα η σπεσιαλιτέ του Ζόλταν Ντάνι. Η μόνη ανάμνηση που έχει ο Ντέιλ Ζέλκο από τη χώρα καταγωγής του είναι η μηλόπιτα που έφτιαχνε η γιαγιά του».

   

Ο Ζέλικο Μίρκοβιτς σημείωσε ότι, όταν άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια την υλοποίηση της ιδέας, κανένας δεν πίστευε ότι «Η δεύτερη συνάντηση» θα συμβεί πραγματικά. 

   

«Αναγνώρισα πολλά συμβολικά στοιχεία, το επίθετο του Ζέλκο είναι ίδιο με το όνομά μου, Ζέλικο. Το επίθετό του προέρχεται από το όνομα του παππού, ο οποίος ήταν από τη Σλοβενία και ονομαζόταν Ζέλκο. Ήταν απόφαση της οικογένειας να τιμήσει έτσι τον παππού που μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έκανε τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον πατέρα του Ντέιλ. Ο Ντέιλ και ο Ζόλταν αποφάσισαν να βρουν την ηρεμία στις οικογενειακές αξίες και εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν και στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης» τόνισε.

   

Για το σκηνοθέτη, η νέα του ταινία είναι μία συναρπαστική, ανθρώπινου ενδιαφέροντος ιστορία, βασισμένη σε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός. «Στόχος είναι η παρουσίαση της ανθρώπινης διάστασης των γεγονότων και η εστίαση στις κοινές αξίες Σέρβων και Αμερικανών» είπε.

    Ο Ζέλικο Μίρκοβιτς υπογράμμισε ότι και ο ίδιος ασπάζεται τις ίδιες βασικές αξίες ζωής, όπως και οι πρωταγωνιστές του και ότι θέλησε να προβάλλει τη σημασία της οικογένειας και της ειρήνης.

   

«Είμαι σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας και παρακολουθώ την ιστορία. Είχα την ιδέα να συνδέσω δύο εκπληκτικούς ανθρώπους και η μεγάλη πρόκληση ήταν να παρακολουθήσω την ιστορία από τη σωστή οπτική γωνία» ανέφερε.

   

Ο Ζέλικο Μίρκοβιτς, για να έχει φυσικές και αυθόρμητες σκηνές, αποφάσισε να δώσει στους δύο πρωταγωνιστές hd κάμερες (υψηλής ανάλυσης) και να τους ζητήσει να καταγράψουν οπτικά ημερολόγια πριν από τη συνάντηση και στη συνέχεια. 

   

«Ήθελα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς τηλεοπτικά συνεργεία και να παρουσιάσουν τις οικογένειές και την καθημερινότητά τους από τη δική τους οπτική γωνία. Θα ενσωματώσω τα βίντεο ημερολόγιά τους στα γυρίσματα, όπως και το αρχειακό υλικό και τις συνεντεύξεις. Θα είναι μία πολύχρωμη ταινία με πολλά επίπεδα, στρώματα» ανέφερε.

   

«Κατά μία έννοια, είμαι συλλέκτης ενέργειας ή αφηγητής μιας ιστορίας από παζλ» ανέφερε ο Ζέλικο Μίρκοβιτς, επισημαίνοντας ότι η ταινία είναι ιστορία για ανθρώπους, μόνο που συνέβη ταυτόχρονα με ένα ισχυρό ιστορικό παρασκήνιο.

   

Κατερίνα Γιαννίκη
-ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ