Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα επιμείνει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συμφωνήσει να επιβληθεί μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη υπό κάποιους όρους. 

  

  «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος συμφωνεί με αυτό», δήλωσε ο Μάρτονι στους δημοσιογράφους πριν μία ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Γκόντολο στα περίχωρα της Βουδαπέστης. 

   

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Σάββατο στο Κάιρο. «Η εκτίμηση είναι ότι θα υποστηρίξουν την (επιβολή) ζώνης απαγόρευσης πτήσεων υπό κάποιους όρους», επεσήμανε ο Μάρτονι.

   

Εξάλλου ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι «ο δικτάτορας πρέπει να φύγει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή». 

   

Η κατάσταση στη Λιβύη θα κυριαρχήσει στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία, που έχει την εναλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, και θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ.

   

Ο Μάρτονι επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα να συμφωνηθεί η επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι.

   

Πάντως παρόλο που στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται το θέμα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ο Μάρτονι δεν μπόρεσε να πει πότε ή αν θα επιβληθεί. «Προφανώς δεν μπορώ να ορίσω το επίπεδο (των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας) που θα προκαλούσαν (μία τέτοια) επέμβαση». 

   

Ούτως ή άλλως μία τέτοια επέμβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, υπογράμμισε ο ούγγρος υπουργός.