Ο Ερντογάν θέλει γρήγορη λύση στη Λιβύη.15,3 δις δολάρια οι τουρκικές «μπίζνες» με Καντάφι.

Η Τουρκία θέλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διεθνής στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι ώστε να μπορέσουν οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

   

Μιλώντας στη Μέκκα κατά την τελευταία ημέρα μιας επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ήθελε να εκπληρωθούν αρκετοί όροι πριν ξεκινήσει η συμμαχία τις επιχειρήσεις.

   

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν πρέπει να καταλήξει σε μια κατοχή αυτής της πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βορειοαφρικανικής χώρας. 

   

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να τελειώσει αυτή η επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν. Η ομιλία του μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

   

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι ο λιβυκός λαός να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα πανεπιστημίου στην πιο ιερή πόλη του Ισλάμ.

   

«Τώρα το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ αρχίζει να επιχειρεί. Αν αρχίσει να επιχειρεί το ΝΑΤΟ, έχουμε μερικούς όρους», δήλωσε ο Ερντογάν.

   

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επέμβει παραδεχόμενο και αναγνωρίζοντας ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους, όχι για να διανείμει τους πόρους και τον πλούτο του υπεδάφους της», πρόσθεσε. 

   

Ως οργανισμός, το ΝΑΤΟ λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με συναίνεση. Η Τουρκία έχει ταχθεί εναντίον της επέμβασης στη Λιβύη και έχει ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα η Τουρκία είχε εμποδίσει τη συμμαχία να συμφωνήσει να βοηθήσει στην επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.

   

«Οι λίβυοι αδελφοί μας διαθέτουν όλα τα μέσα για να οικοδομήσουν ένα ισχυρό, σταθερό, ειρηνικό μέλλον. Θα πρέπει να δοθεί στο λιβυκό λαό αυτή η ευκαιρία πριν η επιχείρηση μετατραπεί σε μια κατοχή. Πρέπει να δημιουργηθεί η ευκαιρία για τους Λιβύους να πάρουν οι ίδιοι τις αποφάσεις που τους αφορούν», τόνισε ο Ερντογάν.

   

Αντιπρόσωποι από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα για να συμφωνήσουν πώς θα εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, για την επιβολή του οποίου αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθούν συμμαχικά αεροσκάφη και πλοία τα οποία θα αναλάβουν να εμποδίσουν τις αποστολές όπλων στις δυνάμεις του Καντάφι.

   

Ο Ερντογάν πρόκειται να προεδρεύσει αργότερα σήμερα συνάντησης τούρκων υπουργών και στρατιωτικών διοικητών στην Άγκυρα για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

   

Η Τουρκία είχε επιχειρηματικούς δεσμούς αξίας 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Λιβύη πριν αρχίσει η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Πέρυσι το Νοέμβριο ο Ερντογάν είχε δεχθεί το βραβείο Μουάμαρ Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.