«Ο Καντάφι είναι εκτός πργαματικότητας».Μαρτυρία.

Ο Souhayr Belhassen, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), μίλησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη.

Η περιγραφή του για τη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη δεν αφήνει περιθώρια αισιδοξίας.

«Οι πραιτωριανοί της Προεδρικής Φρουράς και μισθοφόροι είναι συγκεντρωμένοι γύρω από το Καντάφι στην Τρίπολη. Έχουν βαρύ οπλισμό ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αεροπορικές επιδρομές σε μία ακτίνα 200 χλμ.

Σε αυτή την αναμέτρηση ενάντια στην εξουσία του Καντάφι, οι αντίπαλοι του έχουν σχηματίσει μια επιτροπή και απευθύνουν έκκληση για διαμαρτυρία στην Τρίπολη. Είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν.

Πολλές πόλεις της Λιβύης έχουν πέσει στα χέρια της αντιπολίτευσης μετά από αποσκιρτήσεις στελεχών του στρατού …

Στις πόλεις, με εξαίρεση την Τρίπολη και την πόλη της Σύρτης, ο τακτικός στρατός έχει ενωθεί με τους διαδηλωτές.

Ο ρόλος των μισθοφόρων στην καταστολή.

Μισθοφόροι πάντα υπήρχαν στη Λιβύη, αλλά είναι αλήθεια ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Καθώς ένα μέρος του στρατού αποφάσισε να μην ακολουθήσει Καντάφι, τον αναγκάζει να κάνει εκτεταμένη χρήση των μισθοφόρων για να καταστείλει τους διαδηλωτές.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι αυτοί οι μισθοφόροι που προσλαμβάνονται είναι από τη Νότια Σαχάρα, απ΄ όπου προέρχονται και πάρα πολλοί μετανάστες. Θα ήταν τραγικό να συγχέουμε τους μισθοφόρους με 1,3 εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.

Επικρατεί τρέλα. Ο Καντάφι είναι απελπισμένος, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται οι γύρω του. Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι χρησιμοποιεί το τελευταίο χαρτί του. Χρησιμοποιεί την τεχνική της καμένης γης, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει το λαό του στην καταστροφή.
Και το περιβάλλον του είναι στην ίδια γραμμή. Ακόμη Σαΐφ Αλ-Ισλάμ [γιος του Μουαμάρ Καντάφι, ], του οποίου η ομιλία προανήγγειλε ένα λουτρό αίματος. Νιώθει να απειλείται ανοιχτά».