Ο Λένιν…μένει στη Κόκκινη Πλατεία.

Οι ρωσικές αρχές δεν σχεδιάζουν προς το παρόν να απομακρύνουν τον Λένιν από το μαυσωλείο του, στην Κόκκινη Πλατεία, και να τον ενταφιάσουν, ανέφερε  αξιωματούχος του Κρεμλίνου, με την ευκαιρία της 87ης επετείου από το θάνατο του «πατέρα» της Οκτωβριανής Επανάστασης.

   

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση γι’ αυτό το θέμα και δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος Βίκτορ Χρεκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

   

Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας είχε χαρακτηρίσει την Πέμπτη «καθαρό παραλογισμό» την παρουσία της βαλσαμωμένης σορού στην Κόκκινη Πλατεία. Το θέμα του ενταφιασμού του Λένιν επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Ρωσία μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος, το 1911. Μέχρι σήμερα πάντως κανένας δεν έχει τολμήσει να πάρει αυτήν την απόφαση καθώς πολλοί είναι αυτοί που τιμούν ακόμη τον ηγέτη των μπολσεβίκων.

   

Η πρώην αντιφρονούσα Λιουντμίλα Αλεξέεβα, 82 ετών, ζήτησε εξάλλου σήμερα να απομακρυνθεί όχι μόνο η σορός του Λένιν αλλά και ο τάφος του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος πέθανε το 1953, από τη βάση του τείχους του Κρεμλίνου. «Όσο δεν ξεφορτωνόμαστε όλα τα σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης δεν θα προχωρήσουμε στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και του εκδημοκρατισμού», είπε χαρακτηριστικά.

   

Η εφημερίδα Vedomosti έγραψε σήμερα ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταφιαστεί ο Λένιν σε ένα κοιμητήριο που κατασκευάζεται στα προάστια της Μόσχας.