Ο Ομπάμα υπέγραψε νόμο για κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε σήμερα ένα νόμο σχετικά με τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου ο οποίος ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα υπέγραψε από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, νόμο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Αμυνας με 662 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως εξέφρασε «τις έντονες επιφυλάξεις του» για κάποια άρθρα που υιοθέτησε το Κογκρέσο και τα οποία ενισχύουν τη δικαιοδοσία του αμερικανικού στρατού σε υπόπτους για τρομοκρατία και περιορίζουν την εξουσία του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν στο επίκεντρό τους την Κεντρική Τράπεζα της χώρας με στόχο να μειώσουν τα κέρδη της Τεχεράνης από την εξαγωγή πετρελαίου. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού οργανισμού έχει συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν στον τομέα του πετρελαίου.

Όπως δήλωσαν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους ξένους εταίρους της, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτές οι κυρώσεις θα μπορέσουν να ισχύσουν χωρίς να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας.