Ο Ομπάμα,λέει ότι σφίγγει τη θηλειά ,αλλά ο Καντάφι δεν το καταλαβαίνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «σφίγγουν τη θηλειά» γύρω από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, υποστήριξε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων παραμένει μια ανοιχτή επιλογή προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τρίπολη.

   

Ο Ομπάμα, που κατηγορείται από ορισμένους ότι αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στην εξέγερση της Λιβύης, είπε ότι οι διεθνείς κυρώσεις, όπως το εμπάργκο στην πώληση όπλων και άλλα μέτρα, έχουν συνέπειες και ότι όλες οι άλλες επιλογές που έχει η διεθνής κοινότητα στη διάθεσή της παραμένουν στο τραπέζι.

   

«Σφίγγουμε σταδιακά τη θηλειά γύρω από τον Καντάφι. Απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, τόσο μέσω των κυρώσεων όσο και μέσω του εμπάργκο στην πώληση όπλων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ικανότητα του Καντάφι να διατηρείται στην εξουσία παρά την εξέγερση.

   

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ωστόσο ότι ο κόσμος έχει καθήκον να αποτρέψει να επαναληφθούν στη Λιβύη όσα συνέβησαν στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν σφαγές αμάχων όπως αυτές στη Ρουάντα.


Οι δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης που πλέον ελέγχουν το κέντρο της πόλης Ζαουίγια, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης και την οποία κατείχαν μέχρι πρότινος οι εξεγερμένοι, μετέφεραν σήμερα στην πόλη περίπου 100 ξένους δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν μία συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία. 

   

Υποστηρικτές του Καντάφι φώναζαν «Αγαπώ τον Καντάφι, αγαπώ τον Καντάφι» στα αγγλικά, την ώρα που δύο λεωφορεία με δημοσιογράφους έφτασε στην κατά τα άλλα εγκατελειμένη και κατεστραμμένη πόλη, όπως αναφέρει ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς. 

   

Μεγάλα πράσινα και άσπρα πανιά κρέμονταν από τις κατεστρεμμένες προσόψεις πολλών κτιρίων στην κεντρική πλατεία, που τις τελευταίες ημέρες ήταν θέατρο μαχών καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης από τους εξεγερμένους. 

   

Εξάλλου ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ιταλία δεν συνομιλεί πλέον με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όμως εκτίμησε ότι αυτός δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την εξουσία επειδή φοβάται ότι θα παραπεμφθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης. 

   

«Η διεθνής κοινότητα και η Ιταλία δεν συνομιλούν πλέον με τον Καντάφι», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Ομως «από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Καντάφι δεν θα αποχωρήσει από την εξουσία». 

   

«Η εξορία είναι επίσης αδύνατη» για τον ίδιο λόγο, επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

   

«Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να του αλλάξει γνώμη», υπογράμμισε.

Ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Ιορδανός Άμπντουλ Ιλάχ Χάτιμπ, θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα μεταφέρει τη διεθνή ανησυχία όσον αφορά την καταστολή των εξεγερμένων από το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

   

«Έδωσα εντολή στον αλ Χάτιμπ να μεταφέρει, με ξεκάθαρο τρόπο, την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας όπως αυτή εκφράστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νέο απεσταλμένο.

   

Στόχος είναι «να εκτιμηθεί η κατάσταση επί τόπου και να γίνουν σημαντικές διαβουλεύσεις με τις λιβυκές αρχές για την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την ανθρωπιστικό, τον πολιτικό και τον τομέα της ασφάλειας», πρόσθεσε. 

   

«Το μήνυμά μου είναι δυνατό και συνεπές. Η βία πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να πάει σε όσους την έχουν ανάγκη. Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία εναντίον πολιτών πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Πρέπει να βρεθεί μία ειρηνική λύση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.