«Ο Πρόεδρος αποχωρεί…λόγω κωλύματος»; Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει.

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*

Ο Πρόεδρος Χ.Μουμπάρακ,ετοιμάζει την αποχήρησή του; Η επιλογή του Ομάρ Σουλεϊμάν ως νέου αντιπροέδρου της κυβέρνησης ,λέει πολλά για όσους γνωρίζουν το σύστημα διακυβέρνησης της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όταν ο Πρόεδρος έχει «κώλυμα» τα καθήκοντά του τα ασκεί ο αντιπρόεδρος,στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ομάρ Σουλεϊμάν ,ο οποίος είναι έμπιστός του, επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσίων και παρόλα αυτά δημοφιλής στην Αίγυπτο!

O Σουλεϊμάν είναι αποδεκτός από τον κόσμο από τις Ένοπλες Δυνάμεις απ΄ όπου και προέρχεται αλλά όπως όλα δείχνουν και από το «διεθνή παράγοντα». Ο κ.Σουλείμάν  ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και παλαιστινίων εκ μέρους της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.

  

Ο Χόσνι  Μουμπάρακ έχει στείλει ήδη τους δύο γιους του στο Λονδίνο και όλα δείχνουν,λοιπόν ότι ετοιμαζει και τη δικη του αποχώρηση…λόγω «κωλύματος».

Η ιστορία στην Αίγυπτο ,όπως και παντού εδώ που τα λεμε κάνει κύκλους. Οι ανιτπρόεδροι αναλαμβάνουν τα ηνία κάποια στιγμή που ο πρόεδρος φεύγει ή δολοφονείται όπως ο Σαντάτ. Ο Μουμπάρακ ήταν αντιπρόεδρος τους Σαντάτ,ο οποίος υπηρξε αντιπρόεδρος του Νάσερ. Τώρα ήρθε η σειρά του κ.Σουλεϊμάν .

Ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ διορίστηκε  νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου μετά από διάταγμα του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

    Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Τι θα αφήσει πίσω του ο κ.Μουμπάρακ;

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πια τους 100. Στην Αλεξάνδρεια μιλάνε για 36. Μία βόλτα στη πόλη αποδεικνύει ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και εκαψαν ότι είχε να κάνει σχέση με την αιγυπτιακή αστυνομία. Όλα τα αστυνομικά τμήματα έχουν καεί και λεηλατηθεί. Μόνο το κτίριο της Μυστικής Αστυνομίας δεν κατόρθωσαν να κάψουν. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το κυβερνείο.

Θα ηρεμήσει η κατάσταση μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ που όλοι εκτιμούν ότι δεν θ΄ αργήσει; Είναι πολύ πιθανό,αλλά κανείς δεν ξέρει αν αυτή η ηρεμία θα είναι οριστική.

*Η Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.