Ο Σουλεϊμάν αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντα Μουμπάρακ.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν απέρριψε σήμερα αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, την παραίτηση του οποίου ζητούν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες οι διαδηλωτές, δήλωσε ένας από τους αντιπολιτευόμενους που μετέχει στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

   

«Του ζητήσαμε ο πρόεδρος να μεταβιβάσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο, σύμφωνα με τα προνόμια που του παραχωρεί το άρθρο 139 (του Συντάγματος), αλλά αρνήθηκε», δήλωσε ο αξιωματούχος κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

   

Η κυβέρνηση άρχισε σήμερα έναν «εθνικό διάλογο» με την αντιπολίτευση, με τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της κύριας αντιπολιτευόμενης δύναμης στην Αίγυπτο, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα το μαύρο πρόβατο για το αιγυπτιακό καθεστώς.

   

Από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης, ο Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, διορίστηκε αντιπρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε καταργήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου όταν ανέβηκε στην εξουσία το 1981.