Ο αμερικανικός Τύπος,,,έμαθε για τον Μουμπάρακ! New York Times.

ΚΑΪΡΟ – Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διεύρυνε καταστολή της απέναντι σε μια 10ήμερη εξέγερση που έχει συγκλονίσει συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .Από την άλλη προσπαθεί να εμφανιστεί περισσότερο υποχωρητική σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη ενός μέρους του πληθυσμού.
Η εκστρατεία ήταν ένα μείγμα από τα πιο παλιά τακτική μιας αυταρχικής κυβέρνησης που υποδαυλίζει τους φόβους των ξένων και από την άλλη παρουσιάζεται ως ειλικρινής και μετανοημένη. Προσπαθώντας να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων από μια επανάσταση στη πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης αιγυπτιακής ιστορίας, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι ούτε ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ούτε ο γιος Gamal του, ,δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για τη προεδρία και προσφέρουν διάλογο με την απαγορευμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενέργεια σχεδόν αδιανόητη πριν μερικές εβδομάδες.
Οι διαδηλωτές που μάχονταν είχαν συχνά το φόβο ότι αν ηττηθούν από τη καταστολή του καθεστώτος τότε οι όποιες ανντιδράσεις θα έπεφταν σε μαρασμό.

Καθώς οι διαδηλωτές μαχόταν πλήθη συγκεντρώθηκαν από την κυβέρνηση, για δεύτερη ημέρα, οι διοργανωτές προσπάθησε να συσπειρώσει ακόμη μεγαλύτερες διαδηλώσεις για την Παρασκευή – μεταγλώττισε το «Friday αναχώρησης» – με την ελπίδα της διατήρησης της ορμής πίσω από μια λαϊκή εξέγερση που απαίτησε από τον κ. Μουμπάρακ να παραιτηθεί μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Εκφράστηκαν πολλές φορές στο ταραχώδες σκηνές της αμφισβήτησης και αποφασιστικότητα στο Tahrir Πλατεία ήταν ο φόβος ότι, αν χαθεί, οι διαδηλωτές και οι διοργανωτές τους, θα φέρουν το κύριο βάρος της καταστολής έναν μαρασμό.

Από εορταστικό και ενθουσιώδες το κλίμα των αντιδράσεων έχει γίνει πια πιο πολεμικό. Οι διαδηλωτές υπερασπίζονται την περίπεμτρο της πλατείας Tahrir σαν να πρόκειται για ένα κομμάτι “ελεύθερης Αιγύπτου”. Τα αιτήματά τους ,οιάζουν πιο ισχυρά και η εξέγερσή τους πιο ριζοσπαστική.
Η αντίδραση του καθεστώτος οι επτά νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες ανάγκασαν τους διαδηλωτές να σηκώσουν πανό που χαρακτήριζαν τον Μουμπάρακ “εγκληματία πολέμου” και ζητούσαν την εκτέλεσή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν στη χορωδία της κριτικής, με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον να λέει: «Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο επιθέσεις προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους αλλοδαπούς, καθώς και διπλωμάτες.»

Η στρατηγική της κυβέρνησης Μουμπάρακ φαίνεται ότο στοχεύει στη μεταστροφή μέρους της κοινής γνώμης στην χώρα εναντίον των διαδηλώσεων και ίσως τη φθορά των ίδιων των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους εμφανίστηκαν εξαντλημένοι από τις συγκρούσεις. Ο Αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, απηύθυνε έκκληση προς το αίσθημα της Αιγύπτου της ευπρέπειας.

Ο κ. Μουμπάρακ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί, αλλά αν το έκανε, «η Αίγυπτος θα βυθιστεί στο χάος.»

Σε συνεντεύξεις και δηλώσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι η εξέγερση υποκινήθηκε από το εξωτερικό.

Επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων δήλωσε έχει 100 αναφορές για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. Το Al Jazeera, μετέδωσε ότι υποστηρικτές της κυβέρνησης εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Κάιρο, ψάχνονταςγια δημοσιογράφους, και επιτέθηκαν σε δύο. Ένας Έλληνας δημοσιογράφος μαχαιρώθηκε με ένα κατσαβίδι και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν και παρενοχλούνται.

Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο επίσης την Hisham Law Center, έδρα για πολλές από τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στην Αίγυπτο.