Ο αμερικανός ΥΕΘΑ στο Ισραήλ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έφτασε σήμερα στο Ισραήλ, στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ, η οποία μπορεί να περιπλέξει τις προγραμματισμένες προσπάθειές του να ασκήσει πιέσεις στους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους ηγέτες για να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

   

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από βόμβα που εξερράγη χθες κοντά σε στάση λεωφορείων σε ισραηλινή περιοχή της Ιερουσαλήμ.

   

Ο Γκέιτς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή έκρηξη μια «φρικτή τρομοκρατική επίθεση», αναμένεται να επωφεληθεί της επίσκεψής του για να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας, στα οποία θα περιλαμβάνεται και αυτό του Ιράν, αλλά και για να ζητήσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από το Σεπτέμβριο του 2010.

   

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Αύριο θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

    Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από το ταξίδι του Γκέιτς και τη χθεσινή επίθεση, ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ισραήλ χρειάζεται να προηγηθεί των εξελίξεων μετά το κύμα διαμαρτυριών στην περιοχή, προωθώντας τις ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Παλαιστίνιους.