Ο γαλλικός λογαριασμός για τη Λιβύη:1,5 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως!

Δεν είναι μόνο οι Βρετανοί “γκρινιάρηδες” για το κόστος της συμμετοχής τους στον πόλεμο της Λιβύης. Οι Γάλλοι έχουν αρχίσει κι αυτοί μέσω δημοσιευμάτων να ζητούν επιτακτικά λογαριασμό για την εμπλοκή σ΄ ένα πόλεμο που δείχνει αδιέξοδος. Σύμφωνα λοιπόν με τα ερωτήματα που θέτουν οι γαλλικές εφημερίδες,όπως η Monde Diplomatique:

– Η ώρα της πτήσης ενός μαχητικού Rafale υπολογίζεται μεταξύ 12 000 και 20 000 ευρώ ,ανάλογα με τον οπλισμό που φέριε.

– Σαράντα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς στη Λιβύη κάθε μήνα . Δεκαέξι από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle,και είκοσι τέσσερα από τη βάση Solenzara στην Κορσική.

– Είκοσι αεροσκάφη ραντάρ, επίσης εμπλέκονται.

– Οι αποστολές που εκτελούν όλα αυτά τα ιπτάμενα μέσα είναι περίπου τριάντα την ημέρα. 900 συνολικά από το ξέσπασμα του πολέμου.

– Κόστος έχουν και 3 200 άνδρες (περίπου 2.600 στα πλοία, 600 για τις βάσεις ) που εμπλέκονται άμεσα.

– Το κόστος του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle και η συνοδεία του υπολογίζεται σε 45 000 ευρώ, την ημέρα.

– Ένας πύρυαλος Scalp αξίζει 750 000 ευρώ.Η Γαλλική ΠΑ έχει ρίξει δεκάδες απ΄ αυτούς.Οι κατευθυνόμενες βόμβες GBU κοστίζουν 50 000 ευρώ η κάθε μία.

-Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθούν τα καύσιμα τα οποία έχουν αυξηθεί δραματικά.

– Όλα σε ένα πλαίσιο ισχυρής αύξησης του κόστους των καυσίμων (25 δολάρια περισσότερο ανά βαρέλι μετά την εξέγερση στην Τυνησία).

Οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι το ημερήσιο κόστος της συμμετοχής τους στο πόλεμο της Λιβύης ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Σε αυτές τις περιόδους δημοσιονομικών περιορισμών και η πτωτική τάση των περισσότερων κονδυλίων άμυνας, τουλάχιστον στις χώρες της Ευρώπης, είναι λογικό αυτό το κόστος να προβληματίζει.