Ο κατηγορούμενος ως «βαθύ λαρύγγι» του Wikileaks,μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ.

Ένας ανώτερος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, ο Juan Mendez, έκναε μια σπάνια επίπληξη προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση που έχει Bradley Manning, ο Αμερικανός στρατιώτης που κρατείται σε μια στρατιωτική φυλακή κατηγορούμενος ότι είναι η πηγή του Wikileaks. Είναι το είδος της μομφής που τα Ηνωμένα Έθνη κανονικά επιφυλάσσουν για αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.

Ο Mendez, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος και απογοητευμένος από την υπεκφυγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά τις προσπάθειές μου να επισκεφθώ τον κ. Manning.»

Οι υποστηρικτές Manning κυβέρνησης λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδικητική αντιμετώπιση των Manning, ο οποίος κρατείτε στη βάση Marine στο Quantico, της Βιρτζίνια, σε συνθήκες που περιγράφονται ως απάνθρωπες.

Ο Mendez τονίζει ότι «έχω από πέρυσι σε αρκετές περιπτώσεις εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του κ. Manning, ο οποίος μετά τη σύλληψή του το Μάιο του 2010, έχει περιοριστεί στο κελί του για 23 ώρες την ημέρα αν κι έχω προέτρεψε επίσης τις αρχές να διασφαλίσουν την σωματική και ψυχική του ακεραιότητα ».