Ο πανέξυπνος την «πάτησε» σαν… εξυπνάκιας…

Το νεότερο πυρηνικό υποβρύχιο της Βρετανίας με το ευρηματικό όνομα «πανέξυπνος» ( HMS – Astute), δεν υπολόγισε καλά την άμπωτη (low tide) και σε μια άσκηση στη θαλάσσια περιοχή της Σκωτίας…κόλλησε στα βότσαλα όταν τραβήχτηκε η θάλασσα.
Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή και μόλις τα ξημερώματα της Κυριακής ειδικά συνεργεία του Βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) κατάφεραν και το ρυμούλκησαν στα ανοιχτά, έξω από το νησί isle of skye, κατά τη διάρκεια της πλημμυρίδας (flood tide)
Το HMS Astute,θεωρείται  το καμάρι των υποβρυχίων του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Ανήκει στην κατηγορία  «δολοφόνος κυνηγός», (silent hunter)
 
Ήδη στα βαθειά νερά της Σκωτίας ειδικοί του Βασιλικού Ναυτικού εξετάζουν το μέγεθος της ζημιάς. «Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης» δήλωσε εκπρόσωπος του Royal Navy και διευκρίνισε ότι το υποβρύχιο θα επιστρέψει στη βάση Faslane στη δυτική Σκωτία.

«Ο Πανέξυπνος είναι το μεγαλύτερο, και τρομερότερο πυρηνικό υποβρύχιο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Μεγάλη Βρετανία.» αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Βασιλικού Ναυτικού. Ενσωματώνει την τελευταία τεχνολογία stealth σε συνδυασμό με ένα εξελιγμένο σύστημα σόναρ ενώ είναι εξοπλισμένο με Spearfish τορπίλες και πυραύλους  Tomahawk