Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ συναντάται με τον Χου Ζιντάο

Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν, ο νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κίιρ κάνει από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, χώρα που πραγματοποιεί μεγάλες αγορές πετρελαίου από τα δύο κράτη και καταβάλλει προσπάθειες να αποκλιμακώσει την κρίση, η οποία απειλεί τις ενεργειακές προμήθειές της.

   Ο Σάλβα Κίιρ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο εντός της ημέρας για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στην κρίση ανάμεσα στη χώρα του και εκείνη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε πέρυσι.

   Η Κίνα είναι σημαντικός σύμμαχος και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του διπλωματικά απομονωμένου Σουδάν, από το οποίο εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Όμως η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν και οι συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν αναγκάσει το Πεκίνο να παίζει ένα δύσκολο ρόλο ισορροπιστή, προσπαθώντας να συνεχίσει να στηρίζει το Χαρτούμ αλλά χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις του με την Τζούμπα–αφού στο Νότιο Σουδάν, το νεαρότερο μέλος της διεθνούς κοινότητας, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου του ως πέρυσι ενιαίου Σουδάν.