Οι Γάλλοι δεν αποσύρουν δυνάμεις από το Αφγανιστάν,παρά το θάνατο των τεσσάρων

 Η αποστολή των γαλλικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν παραμένει «ακριβώς η ίδια» και είναι η «ανάδειξη μιας σταθερής δύναμης» στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα από την Καμπούλ ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ, ο οποίος επισκέπτεται το Αφγανιστάν μετά τη φονική επίθεση που δέχθηκαν χθες Γάλλοι στρατιώτες στη χώρα.

   

«Οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι υποστηρίζουμε μια δουλειά που έχει ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός κατά την άφιξή του στην αφγανική πρωτεύουσα, την επομένη του θανάτου τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών και του τραυματισμού άλλων δώδεκα –εκ των οποίων οι πέντε έχουν τραυματιστεί σοβαρά– από την επίθεση ενός άνδρα που φορούσε στολή του αφγανικού στρατού.

   

«Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο να γίνει μια αξιολόγηση για τη στάση που οφείλουν να υιοθετήσουν οι αξιωματούχοι μας», προσέθεσε ο Λονγκέ.

   

«Η αποστολή είναι ακριβώς η ίδια, να οδηγήσουμε στην ανάδειξη μιας σταθερής δύναμης», «για να δώσει τη σκυτάλη» στους Αφγανούς, σημείωσε.

    Σε ερώτηση που του έγινε για μια ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Λονγκέ απάντησε: «Θα μιλήσω με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο προϊστάμενός μου».

Ταλιμπάν:”Εμείς στρατολογήσαμε το δράστη”

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι αυτοί στρατολόγησαν τον Αφγανό στρατιώτη που σκότωσε χθες τέσσερις Γάλλους στρατιώτες και τραυμάτισε 12 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οδηγώντας τη Γαλλία να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας πρόωρης αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

   

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν στρατολόγησε ανθρώπους που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις. Ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη φέρει εις πέρας τις αποστολές τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.

   

Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν είναι ένα άλλο όνομα που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν.

   

Περιφερειακός διοικητής των Ταλιμπάν προσέθεσε ότι περιστατικά όπως αυτό που Αμερικανοί πεζοναύτες παρουσιάζονται σε βίντεο να ουρούν πάνω σε πτώματα ενισχύει την υποστήριξη προς την οργάνωσή τους μεταξύ των Αφγανών και απείλησε με περισσότερες επιθέσεις.