Οι ΗΠΑ εξαιρούν 11 χώρες από τις κυρώσεις κατά Ιράν. Ποιες περιλαμβάνει ο κατάλογος

   Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα εξαιρέσουν 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, από τις νέες κυρώσεις που επιβάλλονται κατά οικονομικών θεσμών που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

    Η εξαίρεση αυτή -ανανεώσιμης διάρκειας 180 ημερών- αφορά κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κας Κλίντον, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτές οι 11 χώρες έχουν μειώσει σημαντικά τον όγκο των εισαγωγών τους σε ιρανικό πετρέλαιο.

    Ένας νέος νόμος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόκειται σύντομα να τεθεί σε ισχύ, απειλεί με κυρώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, η οποία διαχειρίζεται γενικά το εμπόριο του πετρελαίου.

    «Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις χώρες αυτές δεν ήταν εύκολα», υπογράμμισε η Κλίντον. «Έπρεπε να επανεξετάσουν τις ενεργειακές ανάγκες τους σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και να βρουν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις για το ιρανικό πετρέλαιο», προσθέτει.

    Οι χώρες που εξαιρούνται από τις κυρώσεις είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία. Συνολικά 23 χώρες στον κόσμο εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Μεταξύ των υπόλοιπων 12 χωρών που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο είναι η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Κορέα.

    Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει ως τελευταία λύση να αποφασίσει να επιβάλει ενδεχομένως αυτές τις κυρώσεις που θα τεθούν σε ισχύ στις 28 Ιουνίου.

    «Οι σημαντικές μειώσεις των εισαγωγών από την Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετώπισε η χώρα κατά το παρελθόν έτος», σημειώνει η Κλίντον.

    «Αυτό δίνει μια ένδειξη του τι έχει καταφέρει να κάνει μια χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    «Χαιρετίζουμε τις χώρες αυτές για τη δράση τους και καλούμε κυρίως τις άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», προσθέτει η Κλίντον.

    «Η διπλωματία και μια ισχυρή πίεση μπορούν να επιτρέψουν να καταλήξουμε πράγματι σε μια μακροπρόθεσμη λύση που ευχόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να αυξήσουμε την πίεση επί του Ιράν, ώστε η χώρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της» τονίζει τέλος η Κλίντον.