Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις πολύνεκρες επιθέσεις με βόμβες στη Συρία

 Οι σημερινές πολύνεκρες επιθέσεις στη Δαμασκό δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, που θα διεξαγάγουν σχετικά με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

   

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις επιθέσεις» αυτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί «να αιτιολογήσει την τρομοκρατία οποιουδήποτε είδους».

   

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταδικάζει τη βία στη Συρία απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή στη διάρκεια «των εννέα μηνών κατά τους οποίους το καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ χρησιμοποιεί τα βασανιστήρια και τη βία για να καταστείλει τις προσδοκίες του συριακού λαού για μια ειρηνική πολιτική αλλαγή».

   

Σήμερα, επομένη της άφιξης μιας πρώτης ομάδας παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «ουσιαστικής σημασίας οι επιθέσεις αυτές να μην εμποδίσουν την πολύ σημαντική εργασία της αποστολής».

   

Σε 50 ανήλθαν οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με παγιδευμένα αυτοκίνητα κοντά σε γραφεία των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό ιατρικών πηγών στη συριακή πρωτεύουσα.

   

«Οι περισσότεροι νεκροί είναι άμαχοι και στρατιωτικό προσωπικό», δήλωσε Σύρος αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους 100 τραυματίες των επιθέσεων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

   

Παράλληλα η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δύο καμικάζι που ανατίναξαν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μπορεί να πέρασαν στη Συρία διασχίζοντας τα σύνορα από το γειτονικό Λίβανο.

   

Ο Σέριφ Σάντεχ, Σύρος αναλυτής που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο Λίβανος είχε προειδοποιήσει την Τρίτη τη Δαμασκό ότι μαχητές της Αλ Κάιντα πέρασαν λαθραία στο συριακό έδαφος μέσω της κοιλάδας Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο.

   

Ο Λιβανέζος υπουργός Άμυνας Φάγεζ Γκος είχε δηλώσει παράλληλα την Τετάρτη σε σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στη Βηρυτό ότι μέλη της Αλ Κάιντα είχαν εισέλθει λαθραία στο Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες και ότι μπορεί να σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

   

Παράλληλα ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή μιας νέας σειράς κυρώσεων στη Συρία λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης από το καθεστώς της Δαμασκού.

   

Ο Καναδάς απαγορεύει εφεξής οποιεσδήποτε εισαγωγές της Συρίας με εξαίρεση τα προϊόντα διατροφής και οποιαδήποτε επένδυση στη Συρία, όπως και τις εξαγωγές προς τη Συρία οποιουδήποτε εξοπλισμού τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επίβλεψης δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ.