Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράκ για πτήσεις αεροσκαφών του Ιράν προς Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα το Ιράκ κατά των πτήσεων πάνω από την επικράτεια του ιρανικών αεροσκαφών με προορισμό τη Συρία, εκτιμώντας οτι θα μπορούσαν να μεταφέρουν φορτία όπλων, ενώ η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια.

   

«Χωρίς να υπεισέρχομαι σε ερωτήματα που προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες, ανησυχούμε για τις πτήσεις πάνω από το Ιράκ από ιρανικά μεταφορικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

   

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις με το Ιράκ και του καθιστούμε γνωστό ότι η κάθε εξαγωγή όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ιράν προς τον οποιοδήποτε προορισμό θα είναι ειλικρινά παραβίαση του ψηφίσματος 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»,τόνισε.

   

Η Νάλαντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει τη Βαγδάτη ότι «κάθε όπλο που θα σταλεί Συρία την περίοδο αυτή θα χρησιμοποιηθεί προφανώς για την καταστολή που επιβάλει το καθεστώς εναντίον του λαού του». 

   

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση του Ιράκ να διασφαλίσει απόλυτα το περιεχόμενο των φορτίων που πετούν πάνω από την επικράτειά του», ανέφερε.

    Στη Βαγδάτη, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι, δήλωσε σήμερα ότι όλες οι ιρανικές αποστολές φορτίων που διέρχονται μέσω του Ιράκ προς τη Συρία είναι ανθρωπιστικές.

   

«Το Ιράκ δεν επιτρέπει το έδαφος ή ο εναέριος χώρος του να χρησιμοποιούνται ως πέρασμα για όπλα, ανεξάρτητα από τον προορισμό ή την προέλευση τους», διαβεβαιώνει ο Μάλικι σε ανακοινωσή του. Τα φορτία που περνούν μέσω του Ιράκ περιλαμβάνουν «ανθρωπιστικά αγαθά και όχι όπλα», επέμεινε.

   

Σύμφωνα με την Washington Times της Πέμπτης, που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, το Ιράκ αρνήθηκε «πολλά» αιτήματα των ΗΠΑ να σταματά ή να επιθεωρεί τις ιρανικές πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων με προορισμό τη Συρία, σύμμαχο του Ιράν.