Οι ΗΠΑ «σκληραίνουν» τη στάση τους απέναντι στο Ιράν

 Η νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαιώνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρά σε παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ δεν έχει ειρηνικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. 

   

Ο Τόμι Βίτορ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ αποδεικνύει ότι το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

   

«Σε συνδυασμό με την παρεμπόδιση των διεθνών επιθεωρητών, οι πράξεις του Ιράν αποδεικνύουν το λόγο για τον οποίο έχει αποτύχει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς», σημείωσε ο Βίτορ σε ανακοίνωσή του.

Το Ιράν το βλέπει αλλιώς…

 Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό του πρόγραμμα αποδεικνύει τους ειρηνικούς του σκοπούς, όπως δήλωσε ο ιρανός εκπρόσωπος στην υπηρεσία Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ. 

   

«Η τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ απέδειξε τους ειρηνικούς σκοπούς των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων και αποτύπωσε τις προόδους που έχει επιτύχει το Ιράν στην πυρηνική τεχνολογία», δήλωσε ο Σολτανιέχ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars. 

   

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το Ιράν έχει τριπλασιάσει την ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλά επίπεδα, ενώ έχει διπλασιάσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διαθέτει για εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20% στις οχυρωμένες υπόγειες εγκαταστάσεις του στο Φορντό.

   

Ο Σολτανιέχ σημείωσε ότι τα σημεία που αναφέρονται στην έκθεση της ΙΑΕΑ έχουν ήδη ανακοινωθεί από ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν επιβεβαιώσει την παραγωγή 95,4 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% και 5.441 κιλών εμπλουτισμένου κατά 5%. 

   

Ο ιρανός αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι η Τεχεράνη δεν επέτρεψε την πρόσβαση της αντιπροσωπείας της ΙΑΕΑ που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα στον πυρηνικό σταθμό στο Παρσίν εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, αλλά επεσήμανε ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με περαιτέρω συζητήσεις. 

   

Ο Σολτανιέχ υπογράμμισε άλλωστε ότι το Ιράν εκφράζει τη δέσμευσή του τόσο στους διεθνείς κανονισμούς για τα πυρηνικά όσο και στη συνέχιση της συνεργασίας του με την ΙΑΕΑ, «όμως η Τεχεράνη δεν θα κάνει υποχωρήσεις όσον αφορά το δικαιώμά της να συνεχίσει τα πυρηνικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς».