Οι ΗΠΑ θα πιέσουν για λύση στο Μεσανατολικό.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον θα «πιέσει» τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να συμβιβαστούν όσον αφορά τα ζητήματα που εμποδίζουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν «προς τα εμπρός», και μάλιστα «χωρίς καθυστέρηση».

   

Η Κλίντον, εκφράζοντας απογοήτευση για την διακοπή των άμεσων διαπραγματεύσεων, είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα επιδιώξει την έναρξη ενός νέου γύρου έμμεσων συνομιλιών ώστε να επιτευχθεί πρόοδος τους επόμενους μήνες όσον αφορά το «πλαίσιο» της ειρηνευτικής συμφωνίας.

   
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα είναι ένας παθητικός συμμετέχων. Θα πιέσουμε τις πλευρές να διαμορφώσουν τις θέσεις τους για τα ζητήματα κλειδιά χωρίς καθυστέρηση, με καλή πίστη, και με αληθινή σαφήνεια», ανέφερε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ σε ομιλία της.

    «Θα εργαστούμε για να γεφυρώσουμε τα χάσματα, θέτοντας σκληρές ερωτήσεις και αναμένοντας ουσιώδεις απαντήσεις», είπε η Κλίντον στην ομιλία της, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προωθήσει νέες άμεσες συνομιλίες όταν «πρέπει».

   

Η ομιλία της Κλίντον αποτέλεσε την πρώτη της εκτεταμένη αναφορά στο Μεσανατολικό μετά την εγκατάλειψη των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να πείσει το Ισραήλ να αναστείλει την ανέγερση νέων εποικισμών, βήμα που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν απαραίτητο για την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων που εκτροχιάστηκαν λίγο μετά την έναρξή τους το Σεπτέμβριο.

    Τα κεντρικά ζητήματα, κατά την Κλίντον, είναι τα σύνορα, η ασφάλεια, οι εποικισμοί, το νερό, οι πρόσφυγες και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ–που το Ισραήλ θεωρεί πρωτεύουσά του αλλά και οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι θα αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους που θα ιδρύσουν στο μέλλον.

    Η Κλίντον επανέλαβε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι «στερεή σαν βράχος», ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί παράνομους τους συνεχιζόμενους εποικισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρα για να επιδιώξουν μια ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο, οι Ισραηλινοί διότι τα δημογραφικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι μπορεί να καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα και οι Παλαιστίνιοι για να δοθεί τέλος στην «έλλειψη ειρήνης» και στην «κατοχή που άρχισε το 1967». 

    «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, πρέπει να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία», είπε η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Διεθνής Κοινότητα δεν μπορούν να επιβάλουν μια λύση. Τα μέρη τα ίδια πρέπει να τη θέλουν».

    Η ομιλία της αμερικανίδας ΥΠΕΞ έγινε στο Saban Forum του Brookings Institution.