Οι Κούρδοι του Ιράκ φτιάχνουν δικό τους στρατό και μυστικές υπηρεσίες.

Τα δύο μεγάλα κουρδικά κόμματα του Ιράκ, KDP και PUK, δημιουργούν το δικό τους Στρατό, καθώς και Υπηρεσία Πληροφοριών, τη στιγμή που η πολιτική κρίση στη χώρα δεν έχει ακόμα επιλυθεί.
Στις 20/10/10, ο Πρωθυπουργός της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, B. SALIH, διεύρυνε τις αρμοδιότητές του, προκείμενου να συμπεριλάβει σ’ αυτές τον έλεγχο των κουρδικών Υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών. Ειδικότερα, δημιούργησε το «COUNCIL OF THE ASSIYEH», το οποίο θα είναι αρμόδιο για τον τομέα ασφάλειας των Ιρακινών Κούρδων. Επικεφαλής του ορίσθηκαν οι KARIM SANJANI και KORSAT RASUL, από τα κουρδικά κόμματα «KDP» και PUK.
Κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι τα 80.000 μέλη των PESHMERGA θ’ αποτελέσουν τις 8 Μεραρχίες του υπό σύσταση κουρδικού Στρατού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα INTELLIGENCE ONLINE, η όλη διαδικασία βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργού της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, αρμοδίου για θέματα των PESHMERGA, JAAFAR SHEIK MUSTAPHA. Η ίδια ιστοσελίδα επισημαίνει ότι ο MUSTAPHA λαμβάνει συμβουλές από αρμόδιους Ισραηλινούς. Ο Μ. BARZANI φέρεται να συναντήθηκε, τον περασμένο Ιανουάριο, στη Βιέννη, με τον πρώην επικεφαλής της MOSSAD, DANNY YATOM, προκειμένου να λάβει συμβουλές σχετικά με τ’ ανωτέρω.
Η MOSSAD και ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες που έχουν διασυνδέσεις με το ισραηλινό ΥΠΑΜ, φέρεται να βοηθούν τους Κούρδους επί 40 έτη. Η αμερικανική αποχώρηση από το Ιράκ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα σχέδια των Ιρακινών Κούρδων. Οι Δυνάμεις των PESHMERGA  υπήρξαν αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, το 2003. Ωστόσο, με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, οι Ιρακινοί Κούρδοι χάνουν ένα πολύτιμο σύμμαχο σε μια χρονική περίοδο όπου η προσκείμενη στην Τεχεράνη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ έχει αναλάβει τον έλεγχο του ΥΠΑΜ και του ΥΠΕΣ.
Το STRATFOR επισήμανε, πρόσφατα, ότι η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται πως θα απολέσει την προστασία των ΗΠΑ, που αποτελούσαν εγγύηση για την ασφάλειά τους, καθώς και ότι οι Σουνίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Σιίτες, σ’ έναν αγώνα μεταξύ Κούρδων και Αράβων, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση κουρδικού Στρατού, για να υπερασπιστεί την αυτονομία των Ιρακινών Κούρδων.
Υπάρχουν 35.000 Κούρδοι στον ιρακινό Στρατό. Για να περιορίσει την επιρροή της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, η κεντρική Κυβέρνηση της Βαγδάτης ανέπτυξε τις κουρδικές Τξχίες από την 2η και 3η Μεραρχία στο Νότιο Ιράκ, ενώ έχει ήδη προτείνει ν’ απορροφηθούν από τον ιρακινό Στρατό άλλα 30.000 μέλη των PESHMERGA. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους Ιρακινούς Κούρδους, φοβούμενοι μήπως οι κουρδικές Δυνάμεις εξαναγκασθούν σε ανοικτή σύγκρουση με τις ιρακινές κρατικές Δυνάμεις για την πετρελαιοφόρα περιοχή του ΚΙΓΙΟΙΚ.
Οι ΗΠΑ κατάφεραν να κρατήσουν την ισορροπία στο Ιράκ. Ωστόσο, επικρατεί η αντίληψη ότι, αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, πριν την αποχώρηση των ΗΠΑ, η ένταση στη χώρα θα κλιμακωθεί.