Οι Λίβυοι κρατούν 4 μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Τέσσερα μέλη του προσωπικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης κρατούνται από την Πέμπτη στη Λιβύη, όπου μετέβησαν την Τετάρτη για να συναντήσουν τον γιο του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΠΔ.
«Τέσσερα μέλη του προσωπικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κρατούνται στη Λιβύη από την Πέμπτη 7 Ιουνίου», διευκρινίζει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
Ο εκπρόσωπος της Λιβύης στο ΔΠΔ Άχμεντ αλ Τζεχάνι είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα από την Τρίπολη ότι η Αυστραλή δικηγόρος Μελίντα Τέιλορ, συνήγορος του Σάιφ αλ Ισλάμ ενώπιον του ΔΠΔ, συνελήφθη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να του παραδώσει έγγραφα, «τα οποία παρουσιάζουν κάποιον κίνδυνο για την ασφάλεια της Λιβύης».
Η τετραμελής αντιπροσωπεία του ΔΠΔ, η οποία εκτός από την Αυστραλή δικηγόρο απαρτίζεται από δικαστικούς υπαλλήλους και θα συζητούσε με τον ύποπτο κυρίως την δυνατότητα που έχει να διορίσει έναν δικηγόρο της δικής του επιλογής, μετέβη στη Λιβύη την Τετάρτη, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.
Οι λιβυκές αρχές, οι οποίες επιθυμούν να δικαστεί στη Λιβύη ο γιος του Καντάφι, αμφισβητούν σε προσφυγή τους της 1ης Μαΐου την αρμοδιότητα του ΔΠΔ να δικάσει τον Σάιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος παρουσιαζόταν για χρόνια ως ο πιο πιθανός διάδοχος του Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ κατηγορείται από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη, η οποία μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση και προκάλεσε την πτώση και στη συνέχεια το θάνατο του συνταγματάρχη Καντάφι το 2011.