Οι Ταλιμπάν απειλούν με… αποκεφαλισμό αμερικανών. Ο στρατιώτης με θανατική ποινή, λέει ο Πανέτα

   Οι αφγανοί ταλιμπάν απειλούν με αποκεφαλισμούς αμερικανών στρατιωτών σε αντίποινα για τη σφαγή 16 αφγανών πολιτών από αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ.

    «Το Ισλαμικό Εμιράτο προειδοποιεί για μία ακόμη φορά τους Αμερικανούς κτήνη ότι οι μουτζαχεντίν θα εκδικηθούν και, με τη βοήθεια του Θεού, θα σκοτώσουν και θα αποκεφαλίσουν τους σαδιστές δολοφόνους στρατιώτες σας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.

    Εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τζαλαλαμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, στην πρώτη δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους φόνους των16 αφγανών αμάχων, λίγες ημέρες μετά τη βεβήλωση του κορανίου από αμερικανούς στρατιώτες, που πυροδότησε βίαιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα των θάνατο 40 ανθρώπων.

   Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπαξιωματικός ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε 16 Αφγανούς άμαχους την Κυριακή, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν καταδικαστεί, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα.

    Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε σε δημοσιογράφους, που επέβαιναν στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε προς το Κιργιστάν, ότι ο Αμερικανός στρατιωτικός που κατηγορείται για την μαζική δολοφονία αμάχων στην επαρχία Κανταχάρ θα διωχθεί βάσει του στρατιωτικού δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο προβλέπει την επιβολή της ποινής του θανάτου για τέτοιες περιπτώσεις.

    Το μακελειό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Αφγανιστάν, όπου πολλοί απαίτησαν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την Καμπούλ μια συμφωνία για την μακροπρόθεσμη παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ στο αφγανικό έδαφος και μετά το 2014.

    Ο Πανέτα αποπειράθηκε να παρουσιάσει την μαζική δολοφονία ως ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς για την κατά φάσεις, συντεταγμένη αποχώρηση των Αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων ως τα τέλη του 2014.

    «Ο πόλεμος είναι κόλαση. Αυτού του είδους τα συμβάντα και τα περιστατικά θα συμβαίνουν, συνέβησαν σε κάθε πόλεμο. Είναι τρομερά γεγονότα. Αυτό δεν είναι το πρώτο τέτοιο γεγονός, και πιθανώς δεν θα είναι το τελευταίο», είπε ο Πανέτα. «Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτά τα γεγονότα να υποσκάψουν τη στρατηγική μας ή την αποστολή που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πρώτη φορά μετά το επεισόδιο, ο Πανέτα είπε ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει τα κίνητρα του δράση. Είπε ότι στόχος είναι η υπόθεση να εκδικαστεί από την αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να ζητηθεί η θανατική ποινή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απάντησε: «εξ όσων αντιλαμβάνομαι σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ενδεχόμενο».

    Αναφερόμενος στο στρατιώτη, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, ο Πανέτα είπε: «βγήκε νωρίς το πρωί και πήγε σε αυτά τα σπίτια και πυροβόλησε αυτές τις οικογένειες. Και κατόπιν, κάποια στιγμή, επέστρεψε στην προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων και βασικά παραδόθηκε, είπε σε ανθρώπους τι συνέβη». Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Ερωτηθείς εάν ομολόγησε πράγματι, απάντησε: «υποψιάζομαι πως αυτό συνέβη».

    «Νομίζω ότι όταν κοιτάει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα, γίνεται σαφές ότι αυτού του είδους τα γεγονότα είναι μεμονωμένα και δεν αντανακλούν αυτό που αληθινά συμβαίνει στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Πανέτα.

    Το μακελειό ακολούθησε την καύση αντιτύπων του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες πρόσφατα, αλλά και την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ελεύθεροι σκοπευτές εικονίζονταν να ουρούν στις σορούς νεκρών Αφγανών μαχητών.