«Οι Ταλιμπάν δεν σχεδιάζουν εκτεταμένη επίθεση»εκτιμά νατοϊκός

Οι Ταλιμπάν δεν μοιάζουν να σχεδιάζουν μια παρόμοια με την περυσινή εαρινή εκστρατεία εναντίον των ξένων και των αφγανικών τακτικών δυνάμεων, προτιμώντας τις μεμονωμένες επιθέσεις εναντίον μικρών μονάδων και βάσεων, υποστήριξε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματικός των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν.
    Με τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού –στην διάρκεια των οποίων οι μάχες κλιμακώνονται– να απέχουν μόλις μερικές εβδομάδες, ο Γερμανός ταξίαρχος Κάρστεν Γιάκομπσον δήλωσε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξει μια γενικευμένη επίθεση των Ταλιμπάν.
    »Δεν έχει γίνει καμιά δήλωση από τους αντάρτες, αλλά εξετάζουμε το τι κάνουν αυτή τη στιγμή. Εξετάζουμε τη φετινή χρονιά κρατώντας ορθάνοιχτα τα μάτια μας», είπε ο Γιάκομπσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς αργά χθες Δευτέρα.
    Οι αντάρτες «επικεντρώνονται σε επιθέσεις σε μεμονωμένες θέσεις, σε μικρές ομάδες, σε φυλάκια ή στρατιώτες. Δεν έχουμε δει κάποια συνεκτική δράση», σημείωσε ο ταξίαρχος.
    Το 2011, οι Ταλιμπάν είχαν εξαπολύσει την «Επιχείρηση Μπαντρ» –το όνομά της παρέπεμπε σε μια νίκη που είχε καταφέρει τον έβδομο αιώνα ο προφήτης Μωάμεθ– αρχίζοντας επιθέσεις εναντίον βάσεων του NATO, οχηματοπομπών και Αφγανών κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και ξένων εταιρειών.
    Μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, είχαν εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ.
    Ο Γιάκομπσον υποστήριξε ότι οι επιθέσεις της περυσινής χρονιάς–ανάμεσά τους η δολοφονία του επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου που χειρίζεται τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις– δεν «αναζωογόνησαν» την εκστρατεία των Ταλιμπάν. Όμως οι ισλαμιστές μαχητές αναμένεται να ενισχυθούν από την επικείμενη αποχώρηση 23.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ και διότι το 2012 είναι η χρονιά που σταματά η ενίσχυση των δυνάμεων του NATO. Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αναμένεται να έχει αποσύρει τα περισσότερα μάχιμα στρατεύματά του από τη χώρα ως τα τέλη του 2014.
    »Περιμένουμε το πώς θα κινηθούν στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν ορμή. Είμαστε αισιόδοξοι πως όπως και πέρυσι, θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε όλες τις προσπάθειές τους», είπε ο Γιάκομπσον. Επισήμανε εξάλλου ότι οι αφγανικές δυνάμεις «θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τις περιμένουν».