Οι διπλωματικές αποστολές Βρετανίας και Ιταλίας δέχτηκαν επίθεση στη Λιβύη.

Η βρετανική κυβέρνηση ερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα κτίριο της διπλωματικής αποστολής της στην Τρίπολη της Λιβύης υπέστη ζημιές αφού δέχτηκε επίθεση από ένα πλήθος ανθρώπων.

   

«Έχουμε λάβει πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κατοικία του πρέσβη στην Τρίπολη καταστράφηκε και επί του παρόντος ερευνούμε την υπόθεση. Πιστεύουμε ότι και άλλες πρεσβευτικές κατοικίες έχουν δεχτεί επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

   

«Τέτοιες ενέργειες, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα ήταν λυπηρές δεδομένου ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει καθήκον να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε άλλη μια παράλειψη των διεθνών υποχρεώσεων του Καντάφι», πρόσθεσε.

   

Το καθεστώς έχει επιβάλλει περιορισμούς στις κινήσεις των ξένων ανταποκριτών στην Τρίπολη, για αυτό και δεν κατάφεραν να πάνε στην περιοχή των πρεσβειών για να ελέγξουν τις πληροφορίες. Η επίθεση φέρεται να έγινε το βράδυ του Σαββάτου.

   

Πυκνός καπνός υψώνεται από την πρεσβεία της Ιταλίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Τρίπολη.

    «Βρίσκομαι στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Βλέπω τον καπνό να βγαίνει από την πρεσβεία. Το κτίριο καιγόταν. Δεν υπάρχει κανείς εκεί, παρά μόνο ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας για να σταματήσει όσους έρχονται», είπε ο μάρτυρας μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

   

Οι περισσότερες δυτικές χώρες απομάκρυναν από την Τρίπολη τους διπλωματικούς υπαλλήλους τους όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, πριν από μερικές εβδομάδες.