Οι εθνικιστές κερδισμένοι στη Φινλανδία.Ποιος είναι ο ηγέτης τους.

Προσηνής, συμπαθητικός, πανούργος, αλλά σταθερός, ο χαρισματικός Τίμο Σόινι κατόρθωσε να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος , αποτελούμενο από τους απογοητευμένους και τους ψηφοφόρους που παραδοσιακά τροφοδοτούσαν την αποχή, για να κάνει τους Αληθινούς Φινλανδούς την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

   

Απέναντι στη νέα γενιά των πολιτικών ηγετών που δεν έχουν άνεση στην επαφή τους με τους ψηφοφόρους, ο Τίμο Σόινι προέβαλε τη σιγουριά ενός άνδρα 48 ετών, οικογενειάρχη , πατέρα δύο παιδιών και έπαιξε το χαρτί της ωριμότητας απέναντι σε δύο περισσότερο πεπειραμένους στο πολιτικό πεδίο αντιπάλους του, τον ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας και απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιούρκι Κατάινεν και την απερχόμενη πρωθυπουργό Μάρι Κιβινιέμι.

   

Κατά τη διάρκεια της προκλογικής εκστρατείας, απέφυγε να προκαλέσει με το θέμα της μετανάστευσης, απέναντι στην οποία το κόμμα του έχει ακραίες θέσεις, και έπαιξε στο γήπεδο των αντιπάλων του.

   

«Ο (Τίμο) Σόινι απέφυγε τη συζήτηση για τη μετανάστευση για να μην χαρακτηρισθεί εχθρός των μεταναστών…Αλλά ταυτόχρονα και τα άλλα κόμματα θέλησαν να αποφύγουν το θέμα για να μην τροφοδοτήσουν το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών», σύμφωνα με τον πολιτειολόγο του Πανεπιστημίου του Τάμπερε Ιλκα Ρουοστετσάαρι.

   

Περισσότερο από την ιδεολογική γραμμή, η προσωπικότητα του Τίμο Σόινι είναι ο πρωταγωνιστής της επιτυχίας της εθνικιστικής δεξιάς. «Το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών είναι το κόμμα του Τίμο Σόινι», λέει ο αναλυτής.

   

Με την εγκαρδιότητα, την αμεσότητα και την ευθύτητα που υιοθέτησε στην επαφή του με τους ψηφοφόρους θεωρήθηκε από τον μέσο Φινλανδό ελκυστική εναλλακτική λύση στους ελιτίστες πολιτικούς και είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην εργατική τάξη της χώρας του, που παραδοσιακά υποστηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες.

   

Μαζί του, «μπορεί να μην σάς αρέσουν οι απαντήσεις, αλλά, τουλάχιστον, θα πάρετε απαντήσεις», λέει ένα στέλεχος των Αληθινών Φινλανδών.

   

Στο εσωτερικό του κόμματός του ο Τίμο Σόινι τηρεί αυστηρή πειθαρχία. Κάθε υποψήφιος υποχρεώθηκε να υπογράψει δήλωση , σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα αποχωρήσει από το κόμμα για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την εκλογή του.

   

«Είναι αυστηρός , αλλά δίκαιος», λέει ένας από τους υποψήφιους των Αληθινών Φινλανδών, ο Σιμόν Ελο, ο οποίος θεωρεί ότι ο ηγέτης του κόμματος εκτιμά τους συμβούλους που του λένε «τι πάει στραβά». Και αν «βάζει τις φωνές» όταν είναι απαραίτητο, αυτό δείχνει τις ηγετικές του ικανότητες.