Ολάντ (28,4%) vs Σαρκοζί (27,9%).Ποιοι είναι οι δύο μονομάχοι,στη τελική μάχη της Γαλλίας

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
0 57χρονος κοινοβουλευτικός άντρας, που εκπροσωπεί την Κορέζ στην κεντρική Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ, ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού κόμματος το 1997. Τα παρέδωσε το 2008.
Εχει διατελέσει σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν ποτέ, όμως, υπουργός του.
Τόνισε πολύ εσχάτως ότι «μετά 17 έτη, κατά τα οποία κεντροδεξιοί εξελέγησαν πρόεδροι Δημοκρατίας, ήλθε η ώρα της Αριστεράς να κυβερνήσει τη Γαλλία».
Πραγματιστής, δεσμεύθηκε να εξαλείψει το δημόσιο έλλειμμα, σήμερα στο 5,2% του ΑΕΠ, «μέχρι να τελειώσει το 2017».
Δεσμεύθηκε, εξ άλλου, για αύξηση μόλις 1% των κρατικών δαπανών ετησίως.
Υποσχέθηκε επίσης «στροφή», από την αμιγή δημοσιονομική πειθαρχία, στην αναπτυξιακή πολιτική.
Ακόμα, 60 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας –μόνον στην Εκπαίδευση– και άλλες 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας ειδικώς για νέους, στις περιοχές της Γαλλίας με την εμφανέστερη φτώχεια, χρηματοδοτούμενες αμφότερες από νέους φόρους στα πλούσια εισοδήματα.
Σε δημοσκόπηση, πρόσφατα, έχει αναφερθεί ότι η εκλογική νίκη του απέναντι στον Σαρκοζί «μπορεί να έχει διαφορά ψήφων έως και 14%».
Επειδή έχει δεσμευθεί ότι «θα επαναδιαπραγματευτεί» το Δημοσιονομικίο σύμφωνο, η πορεία του παρακολουθείται από την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ, η οποία ρητά υποστήριξε την επανεκλογή Σαρκοζί.
Το 2007 ο Ολάντ χώρισε την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια πρόεδρο εκείνη τη χρονιά. Ολάντ και Ρουαγιάλ, ως ζεύγος, είχαν 4 παιδιά.

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
0 57χρονος Νικολά Σαρκοζί είχε μια «ταραχώδη» πενταετή προεδρική θητεία στη Γαλλία.
 Εξελέγη τον Μάιο 2007 με την υπόσχεση να μεταρρυθμίσει το γραφειοκρατικό γαλλικό δημόσιο, αλλά και να δώσει με μια νέα νομοθεσία τα κίνητρα, ώστε να εργαστούν οι συμπατριώτες του «αποδοτικότερα».
Σήμερα, όμως, οι άνεργοι πλησιάζουν το 10% του εργατικού δυναμικού, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο μεταξύ στο 86% του ΑΕΠ και παράλληλα διογκώθηκε –μέσω μείωσης εξαγωγών, αύξησης εισαγωγών–, το εμπορικό έλλειμμα.
Περαιτέρω, η Standard&Poor’s αφαίρεσε πρόσφατα από τη Γαλλία όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα, το επίζηλο «τριπλό» Α.
Η υλοποιηθείσα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δηλαδή η άνοδος της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62, από τα 60, συνοδεύτηκε από παρατεταμένες και ογκώδεις λαϊκές διαμαρτυρίες.
Κέρδισε το προσωνύμιο «Μερκοζί» –ύστερα από τη στενή συνεργασία με την Γερμανίδα καγκελάριο στο χειρισμό της κρίσης κρατικού χρέους στην περιφέρεια της 17μελούς ευρωζώνης.
Για τη 2η θητεία στο προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια πεδία, ο ουγγρικής καταγωγής κεντροδεξιός πολιτικός έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες : να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα γαλλικά προϊόντα, να περιοριστεί το ‘ρεύμα της μετανάστευσης προς Γαλλία, να συρρικνωθεί το δημόσιο έλλειμμα.
Η ιταλικής καταγωγής Κάρλα Μπρούνι, ένα πρώην μοντέλο, σήμερα τραγουδίστρια, είναι η τρίτη σύζυγός του Σαρκοζί. Προ ολίγων μηνών, απέκτησαν ένα κορίτσι. Από τους 2 προγενέστερους γάμους του ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας έχει, συνολικά, τρείς γιούς.
— Το γεγονός ότι στην αρχή της προεδρικής θητείας φρόντισε –αμέσως μετά το 2ο διαζύγιό του–, να νυμφευθεί την κα Μπρούνι– οι Γάλλοι το ερμήνευσαν, εμφορούμενοι από ένα συναίσθημα συλλογικής πίκρας, ότι «υπέταξε την εθνική στην προσωπική ευτυχία του» –όπως σήμερα υπογράμμισε το Γαλλικό πρακτορείο.