Ολάντ προς Ομπάμα:»οι Γάλλοι στρατιώτες φεύγουν από Αφγανιστάν μέσα στο 2012″

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι «υπενθύμισε» στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο, τη «δέσμευσή» του να αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2012.

   »Υπενθύμισα στον πρόεδρο Ομπάμα ότι έχω δεσμευτεί να αποσύρω τις μάχιμες μονάδες μας από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2012″, δήλωσε ο Ολάντ, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας.
   »Διευκρίνισα επίσης ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί με άλλη μορφή», επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος.
   Οι δηλώσεις του Ολάντ γίνονται την ώρα που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αναμένει πως το Παρίσι θα εξακολουθεί να συνεισφέρει στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF) μέχρι το 2014 με έναν αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο.
   Στο μεταξύ ο Τζιμ Τάουνσεντ, αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για το ΝΑΤΟ, εκτίμησε σήμερα ότι ο γάλλος πρόεδρος «θα πρέπει να αναλογιστεί τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Γαλλία στο ΝΑΤΟ», προτού ανακοινώσει την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
   »Όποιος γίνεται πρόεδρος πρέπει να αντιπαραβάλλει τις δεσμεύσεις του με την πραγματικότητα», σημείωσε ο Τάουνσεντ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro.
   Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο «το Αφγανιστάν θα είναι μεγάλο θέμα» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά «δεν θα πρόκειται για απόσυρση, αλλά για τον τρόπο εφαρμογής της μεταβίβασης της αποστολής μας στον αφγανικό στρατό».
   Εξάλλου ένα μήνυμα που θέλει να περάσει το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει: «Εισήλθαμε μαζί και πρέπει να απομακρυνθούμε μαζί».