Όλοι ζητάνε από το Καντάφι να φύγει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε ένα τηλεφώνημα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πως ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί.

   

«Ο πρόεδρος δήλωσε πως όταν τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση για το τηλεφώνημα.

   

Είπε πως ο Ομπάμα και η Μέρκελ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην απαίτηση του λαού της Λιβύης για καθολικά δικαιώματα και συμφώνησαν πως η κυβέρνηση του Καντάφι «πρέπει να καταστεί υπόλογη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Χίλαρι Κλίντον που
 δήλωσε πως ο λαός της Λιβύης έχει μιλήσει και πως ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να φύγει.

  

  «Λέγαμε πάντα πως το μέλλον της κυβέρνησης Καντάφι είναι θέμα που θα αποφασίσει ο λαός της Λιβύης και ο λαός έχει καταστεί σαφής», ανέφερε σε μία δήλωση η Κλίντον, απηχώντας μια πιο σκληρή στάση εναντίον του λίβυου ηγέτη απ΄ό,τι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

   

«Ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και πρέπει να φύγει χωρίς άλλη αιματοχυσία και βία» .
       

 Υπάλληλοι στην λιβυκή πετρελαϊκή εταιρία Arabian Gulf Oil Co (Agoco) προσχώρησαν στην εξέγερση εναντίον του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και συνεχίζουν τη λειτουργία της αφότου ξεκίνησε η αναταραχή, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna. 

   

Επικαλούμενη δήλωση την οποία έλαβε από υπαλλήλους της εταιρίας, όπως είπε, η Quryna ανέφερε πως «η εταιρία λειτουργεί σε όλα τα πεδία και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις… και έχει καταφέρει από την αρχή της εξέγερσης να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στις πετρελαιοφόρες περιοχές της… και στο λιμάνι Αλ-Χουράικα».

   

Η Agoco, θυγατρική της κρατικής National Oil Company, αντλούσε περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο του 2010 από μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοφόρες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων των Σαρίρ και Ναφούρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Τρεις από τους υπαλλήλους της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, πρόσθεσε.


Η Γαλλία ανέστειλε  τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Τρίπολη έπειτα από την απομάκρυνση ολόκληρου του προσωπικού της από στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο απομάκρυνε επίσης γάλλους και ξένους υπηκόους, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

   

«Λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στη Λιβύη, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τρίπολη αναστέλλει προσωρινά τις δραστηριότητές της από σήμερα», αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κε ντ΄Ορσέ, Μπερνάρ Βαλερό.

   

«Μια ειδική πτήση της πολεμικής αεροπορίας επαναπάτρισε σήμερα από τη Λιβύη συνολικά 122 ανθρώπους, ανάμεσά τους 28 γάλλους υπηκόους και 94 ξένους από τρίτες χώρες. Στο συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνεται ολόκληρο το προσωπικό της πρεσβείας, περιλαμβανομένου και του πρεσβευτή», πρόσθεσε.

   

«Σε εφαρμογή της Συνθήκης της Βιένης για τις διπλωματικές σχέσεις και σε συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, η προστασία των γαλλικών συμφερόντων ανατέθηκε στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λιβύη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

   

«Ορισμένοι από τους συμπατριώτες μας εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνουν στη Λιβύη. Αν αποφασίσουν τελικά να εγκαταλείψουν τη χώρα, θα γίνουν όλες οι διευθετήσεις για να επαναπατριστούν», ανέφερε επίσης ο Μπερνάρ Βαλερό χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό.

   

Συνολικά, η Γαλλία έχει απομακρύνει από τη Λιβύη 654 ανθρώπους, από τους οποίους οι 498 είναι γάλλοι πολίτες και οι 156 άλλων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και 45 Ευρωπαίοι.

   

Η Βρετανία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα παρόμοιες αποφάσεις αναστολής των διπλωματικών δραστηριοτήτων τους και απομάκρυνσης του διπλωματικού προσωπικού τους.