Ομπάμα: Οι ΗΠΑ διεξάγουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι η χώρα του πραγματοποιεί επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν, επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι στιγμής δεν είχε αναγνωρίσει η Ουάσινγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Google+ και στο YouTube, ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίσθηκε αυτές τις επιχειρήσεις και δήλωσε ότι «πολλές από αυτές τις επιδρομές πραγματοποιούνται στις FATA», ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για τις ζώνες των φυλών του βορειο-δυτικού Πακιστάν.

Οταν ένας από τους συνομιλητές στο Ιντερνετ αναφέρθηκε σε αμάχους μεταξύ των θυμάτων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει «να βεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν προκαλούν μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

«Γενικά, πρόκειται για πλήγματα μεγάλης ακριβείας εναντίον της Αλ Κάιντα και συνεργατών της και είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται», είπε.

«Υπάρχει αυτή η εντύπωση ότι εξαπολύουμε πλήθος πληγμάτων αδιακρίτως. Πρόκειται για στοχευμένες επιχειρήσεις, με στόχο ανθρώπους που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τρομοκρατών, οι οποίοι προσπαθούν να επιτεθούν εναντίον Αμερικανών, να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών βάσεων και τα λοιπά», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τελούν υπό πολύ στενό έλεγχο», πρόσθεσε. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στην αφγανική πλευρά των συνόρων, αλλά η CIA χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιδρομές στην πακιστανική πλευρά, ακολουθώντας κανόνες που χρησιμοποιούνται για τις μυστικές επιχειρήσεις, η διεξαγωγή των οποίων δεν αναγνωρίζεται επισήμως.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί κοινό μυστικό στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος ο Λίον Πανέτα, νυν υπουργός Αμυνας και πρώην αρχηγός της CIA έκανε γκάφα τον περασμένο Οκτώβριο αναγνωρίζοντας την ύπαρξή τους.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο οποίος ερωτήθηκε εάν οι σημερινές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν επίσης κάποιου είδους γκάφα ή σηματοδοτούν μία μεταβολή της πολιτικής των ΗΠΑ, απάντησε ότι δεν έχει τίποτε να προσθέσει στις δηλώσεις του Ομπάμα.