Όπλα από Λευκορωσία σε Λιβύη;

 Πτήσεις αεροσκαφών για τα οποία εκφράζονται υποψίες ότι εμπλέκονται σε μεταφορά όπλων από τη Λευκορωσία στη Λιβύη παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενός προγράμματος επιτήρησης του εμπορίου όπλων στο Διεθνές Ινστιτούτο Ειρηνευτικών Ερευνών (SIPRI) της Στοκχόλμης.

   

«Στις 15 Φεβρουαρίου ένα αεροσκάφος Ιλιούσιν IL-76 απογειώθηκε από το Μπαρανόβιτσι της Λευκορωσίας, όπου υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών, με προορισμό τη Λιβύη», είπε ο Χιου Γκρίφιθς, ειδικός του ινστιτούτου σε θέματα εμπορίας όπλων, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στις αρχές αεροπλοΐας.

   

«Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σέμπχα, σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για τον Καντάφι, στο βάθος της ερήμου», στη νοτιοδυτική Λιβύη, πρόσθεσε. «Είναι ένα από τα ελάχιστα αεροδρόμια που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του Καντάφι και δεν μπορεί να ελεγχθεί από τα ραντάρ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών σκαφών, ούτε και από αυτά του ΝΑΤΟ, όπως το αεροδρόμιο της Τρίπολης», εξήγησε.

   

«Εντοπίσαμε επίσης πολλές πτήσεις μεταξύ Τρίπολης και Λευκορωσίας τις τελευταίες ημέρες», είπε, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε ένα Falcon 900 που ανήκει στην οικογένεια του Καντάφι. Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο Χάμις Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Λευκορωσία, την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγμή ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

   

Το SIPRI προειδοποίησε σήμερα της μη κυβερνητικές οργανώσεις να ελέγχουν τις εταιρείες και τα μέσα που χρησιμοποιούν για να στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ακτή Ελεφαντοστού. «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και μερικές φορές χρησιμοποιούν τα ίδια αεροπλάνα που μεταφέρουν όπλα», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς.