«Όχι» στον Ομπάμα για εμπλοκή ΗΠΑ στη Λιβύη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε χθες Παρασκεύη οι ΗΠΑ να έχουν έναν «περιορισμένο υποστηρικτικό ρόλο» στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, γεγονός που σύμφωνα με σημερινές επισημάνσεις πολιτικών αναλυτών, στην Ουάσινγκτον, φανερώνει «μια απότομη επίπληξη» στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

   

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής είναι 295 ψήφοι υπέρ, έναντι 123 κατά.

   

Δεκάδες Δημοκρατικών βουλευτών συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους κι απέρριψαν το ανωτέρω μέτρο.

   

Οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν στις αγορεύσεις τους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει παραβιάσει την «War Powers Resolution(1973)», «μη έχοντας ποτέ ζητήσει ρητή έγκριση απ το Κογκρέσο όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Λιβύη».

   

Με το πέρας της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Τζέι Κάρνεϊ, επέκρινε το ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίπτει να εγκρίνει μια στρατιωτική εκστρατεία, στη Λιβύη, τονίζοντας συγχρόνως ότι «στο ΝΑΤΟ εστάλη ένα λάθος σήμα» και ακόμα ότι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα σταματήσει την αμερικανική εμπλοκή.

   

Ομως, η Βουλή των Αντιπροσώπων με μια ξεχωριστή ψηφοφορία απέρριψε μέτρο, σύμφωνα με το οποίο θα ήταν ανέφικτο να χρηματοδοτηθούν μελλοντικά άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, όπως είναι οι αεροπορικές επιδρομές επιτρέποντας, μόνον, την επιμελητειακή υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ (παροχή πληροφοριών απ τις μυστικές υπηρεσίες, ανεφοδιασμός εν πτήσει πολεμικών αεροπλάνων). 

   

Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, που ζητήθηκε απ τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, ήταν 238 ψήφοι υπέρ, έναντι 180 κατά. Αντιθέτως με την πρώτη, δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, απορρίπτοντας το μέτρο.

   

Τέτοιο μέτρο δύσκολα θα εγκριθεί και στη Γερουσία, προβλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές.

   

Ο Λευκός Οίκος κρίνει ότι, «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν μια διαρκή εμπλοκή στη Λιβύη» και, ως εκ τούτου, «μια ρητή έγκριση άπ το Κογκρέσο πολεμικών ενεργειών, τέτοιας μορφής, δεν είναι απαραίτητη», αποκλείοντας ότι έχει παραβιαστεί η «War Powers Resolution». Αυτό το νομοθετικό μέτρο, εγκρίθηκε την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Αφορά κάθε πολεμική δράση υπερβαίνουσα τις 60 ημέρες.

   

Στη Λιβύη, η πολεμική δράση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε την 19η Μαρτίου.