Παραιτούνται οι πρεσβευτές της Λιβύης σε πολλές χώρες.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι δεν εκπροσωπεί πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να αποχωρήσει.

   
«Παραιτούμαι από το να υπηρετώ το σημερινό δικτατορικό καθεστώς. Όμως δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το να υπηρετώ το λαό μας έως ότου οι φωνές του φτάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, έως ότου οι στόχοι τους επιτευχθούν», δήλωσε ο πρεσβευτής Άλι Αουτζάλι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του δικτύου ABC «Good Morning America». 

   

«Του ζητώ να φύγει και να αφήσει ήσυχο το λαό μας», σημείωσε.

    Την ίδια στιγμή και το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Ντάκα παραιτήθηκε, προφανώς σε διαμαρτυρία για την καταστολή των αντικαθεστωτικών από τις αρχές της Τρίπολης.

   

«Λάβαμε υπόμνημα από την πρεσβεία της Λιβύης, σύμφωνα με το οποίο ο πρεσβευτής της Άχμεντ Α.Η. Ελιμάμ παραιτήθηκε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές Μιτζαρούλ Κάγες.

   

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον λίβυο διπλωμάτη και το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών του Μπανγκλαντές δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

   

Νωρίτερα σήμερα είχε παραιτηθεί και ο λίβυος πρεσβευτής στην Ινδία.

   
Παράλληλα ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία και άλλος ένας διπλωματικός απεσταλμένος της Τρίπολης υποστήριξαν σήμερα την εξέγερση κατά του Καντάφι, σύμφωνα με λίβυο αξιωματούχο.

   

«Ανακοινώνουμε στο λαό της Λιβύης, τον αραβικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα ότι υποστηρίζουμε το λαό στην εξέγερσή του κατά της μηχανής καταπίεσης και επίθεσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανέγνωσε αξιωματούχος των γραφείων της Λιβύης στην UNESCO εξ ονόματος του λίβυου πρεσβευτή στη Γαλλία Μοχάμεντ Σαλαχεντίν Ζάρεμ και του λίβυου πρεσβευτή στην UNESCO Αμπντουλσαλάμ ελ Καλάλι.

   

«Ζητούμε την παύση της τρομοκρατίας απ’όπου κι αν προέρχεται» και «παραμένουμε στη θέση μας για να υπηρετήσουμε τον ελεύθερο λαό της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή. 

   

Ο αξιωματούχος που ανέγνωσε το μήνυμα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι οι δύο πρεσβευτές δεν παραιτούνται.

    Την ίδια στιγμή περίπου 150 άνθρωποι, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, είχαν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη λαϊκή εξέγερση στη χώρα αυτή και να καταδικάσουν την καταστολή των διαδηλωτών από το καθεστώς του Καντάφι.

   

Επίσης διαδηλωτές στο λιβυκό προξενείο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ζητούσαν σήμερα από τους λίβυους διπλωμάτες που βρίσκονταν μέσα να παραιτηθούν.

   

Εκατοντάδες αιγύπτιοι και λίβυοι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Καντάφι και του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στις οποίες είχαν διαγράψει τα πρόσωπά τους.

   

Από μεγάφωνο, ένας διαδηλωτής δήλωνε ότι οι λίβυοι διαδηλωτές θα μπουν μέσα στο κτίριο και θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία αν δεν παραιτηθεί ο επικεφαλής του προξενείου.

   

«Παραιτηθείτε όπως οι έντιμοι διπλωμάτες που στράφηκαν κατά του δολοφόνου Καντάφι ειδάλλως η λιβυκή νεολαία θα μπει στο προξενείο και θα πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία», φώναζε ο διαδηλωτής. «Δεν θα καταστρέψουμε ούτε θα βλάψουμε κάποιον ή κάτι, αλλά θα κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία έως ότου παραιτηθούν».