Παράπονα Λιθουανίας-Λετονίας για τη πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων στη Ρωσία.

Η Λιθουανία και η Λετονία, επέκριναν σήμερα τη Γαλλία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, επειδή αποφάσισε να παραδώσει τουλάχιστον δύο πολεμικά πλοία Mistral στη Ρωσία, ενώ το Βίλνιους χαρακτήρισε την απόφαση «σφάλμα».

   

«Πιστεύω ότι είναι λάθος», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Ράζα Ζουκνεβισιέν, η λιθουανή Υπουργός Άμυνας.

   

«Αυτό αποτελεί προηγούμενο: ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πωλεί επιθετικά όπλα σε μια χώρα όπου η δημοκρατία δεν είναι σε ένα επίπεδο που να μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς», επέμεινε η Ζουκνεβισιέν.

   

Το Παρίσι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο πώλησης προς τη Ρωσία δύο πολεμικών πλοίων (BPC) τύπου Mistral, που θα μπορούσε να «επεκταθεί» με την κατασκευή δύο επιπλέον πλοίων.

   

Η Λιθουανία και οι γείτονες της στη Βαλτική, η Λετονία και η Εσθονία, και οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν από την αρχή καταγγείλει το σχέδιο αυτής της συμφωνίας.

   

«Φυσικά, για τους γείτονες της Ρωσίας, δεν είναι ένα ευχάριστο νέο. Δεν είναι σίγουρα το χριστουγεννιάτικο δώρο που θα θέλαμε να λάβουμε», είπε η Ζουκνεβισιέν.

   

Στη Λετονία, ο υπουργός Άμυνας Αρτις Παμπρίκς δήλωσε «θορυβημένος» από το γεγονός ότι η Γαλλία έχει αγνοήσει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, αλλά εκτίμησε επίσης ότι η πώληση δεν θέτει μείζονα προβλήματα για την ασφάλεια της Βαλτικής.

   

«Κοιτάζοντας την κατάσταση από μια ρεαλιστική σκοπιά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα-εν προκειμένω, η πώληση των πλοίων-δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ούτε στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή ούτε στη στρατηγική του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο BNS.

   

Το Mistral είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων ικανό να μεταφέρει άρματα μάχης και ελικόπτερα, να φιλοξενήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα επιτελείο επί του σκάφους–το κόστος για το κάθε πλοίο αυτού του τύπου ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.