Παρέμβαση Πεκίνου για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη.

Τα αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη μπορεί να παραβιάζουν το πνεύμα της απόφασης του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο υποδεχόμενος στο Πεκίνο το γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση.

   

«Ο σκοπός της απόφασης είναι να σταματήσει η βία και να προστατευθούν οι άμαχοι», δήλωσε ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους, σύμφωνα με το δίκτυο CCTV.

   

Όμως «αν οι στρατιωτικές ενέργειες επιφέρουν την καταστροφή σε αθώους αμάχους και επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση, αυτό μπορεί να συνιστά παραβίαση του αρχικού πνεύματος της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε ο Χου.

   

«Ο διάλογος και τα άλλα ειρηνικά μέσα είναι οι μόνες λύσεις στα προβλήματα», προσέθεσε ο Χου –τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται επίσης και το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα– κατά την υποδοχή του Σαρκοζί, παραμονή συνάντησης της G20, της οποίας προεδρεύει η Γαλλία, στο Νανκίν, στην ανατολική Κίνα.

   

Η Γαλλία, απάντησε ο Σαρκοζί, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το Νέα Κίνα, ελπίζει επίσης στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

   

Η ψήφιση της απόφασης 1973 του ΟΗΕ στις 17 Μαρτίου άνοιξε το δρόμο, δύο ημέρες αργότερα, για πλήγματα κατά του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από συμμαχία υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

   

Η απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ενέκρινε την υιοθέτηση «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη, ερμηνεύτηκε τελείως διαφορετικά από ορισμένες χώρες μεταξύ των οποίων η Κίνα. 

   

Το Πεκίνο δεν έκανε χρήση του βέτο που διαθέτει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απείχε από την ψηφοφορία.

    Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα ότι η Ουγκάντα θα υποδεχόταν τον Μουάμαρ Καντάφι στο έδαφός της αν ο λίβυος ηγέτης ζητούσε άσυλο.

   

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση αυτή της Ουγκάντας.

   

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Κατάρ, που μετείχαν χθες στη σύνοδο στο Λονδίνο για τη Λιβύη, πρότειναν ότι θα μπορούσε να επιτραπεί στον Καντάφι και την οικογένειά του να φύγουν στην εξορία αν δεχθούν γρήγορα την προσφορά αυτή για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη.