Πειρατεία και απαγωγή στο Κόλπο του Άντεν.

Το εξαμελές πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου υπό σημαία Δανίας εκφράζονται φόβοι ότι απήχθη από πειρατές στον Κόλπο του Άντεν.

   

Άνδρες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του NATO για την αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή επιβιβάστηκαν στο σκάφος την Πέμπτη αλλά δεν βρήκαν κανένα από τα μέλη του πληρώματός του, ανέφερε χθες η εφημερίδα Politiken, επικαλούμενη πηγές της συμμαχίας.

   

Το σκάφος μήκους 67 μέτρων, που ονομάζεται Leopard, δέχθηκε πυρά την Τετάρτη, ενώ έπλεε ανοικτά του Ομάν. Έκτοτε δεν υπήρξε καμιά επαφή με το πλήρωμα, το οποίο συναπαρτίζουν δύο Δανοί, περιλαμβανομένου του πλοιάρχου, και τέσσερις Φιλιππινέζοι ναυτικοί.

   

Εάν πράγματι το πλήρωμα έχει απαχθεί, αυτό θα σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη αλλαγή τακτικής από μέρους των Σομαλών πειρατών, σύμφωνα με τον ιστότοπο TradeWinds, ο οποίος καταγράφει τάσεις σε ζητήματα ναυτιλίας. 

   

Τα πλοία που καταλαμβάνονται από πειρατές στην περιοχή συνήθως ρυμουλκούνται ή οδηγούνται στις ακτές της Σομαλίας.

   

Η διοίκηση της δύναμης που συμμετέχει στη λεγόμενη Επιχείρηση Αταλάντη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν αναπτυχθεί πολεμικά στα ανοικτά της Σομαλίας, εκτιμά ότι οι πειρατές κρατούν σήμερα περίπου 30 σκάφη και 600 ναυτικούς ομήρους.

   

Ένα δανικό πλοίο, το Danica White, είχε καταληφθεί και κρατηθεί από πειρατές για 83 ημέρες το 2007.