Περίεργες εκρήξεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Μία άκρως μυστική ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση επλήγη από τριπλή έκρηξη, στις 12 Οκτωβρίου, την προηγουμένη της αναχώρησης του Ιρανού Προέδρου Αχματινετζάντ για το Λίβανο. Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας «DEBKAfile», στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκονταν αποθηκευμένοι οι περισσότεροι από τους εκτοξευτήρες πυραύλων «SHAHAB-3», μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν κατά των αμερικανικών Δυνάμεων στο Ιράκ και κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση πολέμου.
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά, 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις, ενώ άλλοι 14 τραυματίστηκαν. Όλοι ανήκαν στην πτέρυγα των Φρουρών της Επανάστασης, «AL HADID BRIGADES ». Η Βάση «IMAM ALI», όπου έγινε το περιστατικό, βρίσκεται στο όρος Zagros, κοντά στην πόλη Khorramabad, στη δυτική ιρανική Επαρχία Lorestan. Αυτή η τοποθεσία είχε επιλεγεί με κριτήριο το υψόμετρο, που θα καθιστούσε τις βολές πιο εύστοχες και δυσκολότερη την προσέγγισή της από τους εχθρούς, είτε από αέρος, είτε από εδάφους. Απέχει 400 χλμ. από τη Βαγδάτη και σημαντικές αμερικανικές Βάσεις στο κεντρικό Ιράκ και 1.250 χλμ. από το Tel Aviv και το κεντρικό Ισραήλ. Και οι 2 στόχοι βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων «SHAHAB-3».
Πηγές της ιστοσελίδας από το Ιράν αναφέρουν ότι είχαν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή τους. Κάτω από τη συγκεκριμένη Βάση και σε μεγάλο βάθος υπάρχει δίκτυο ευρύχωρων σηράγγων. Κατά περίεργο τρόπο, στο σημείο αυτό έλαβαν χώρα 3 εκρήξεις, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό εκτοξευτών και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, ενώ κατέστησαν τις εγκαταστάσεις προσωρινά ανενεργές.
Στην επίσημη εκδοχή για το συμβάν, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι το γεγονός ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης» και ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά, που επεκτάθηκε στο χώρο φύλαξης των πυρομαχικών της βάσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, το Καθεστώς έδωσε εξηγήσεις, για να καλύψει τα προβλήματα στα πυρηνικά και στρατιωτικά συστήματα ελέγχου που προξενήθηκαν από τον «ιό» Η/Υ «STUXNET», ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της «DEBKAFILE», το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο και οι ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ήδη έχουν δεχθεί ένα καταστροφικό πλήγμα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι οι ειδικοί έχουν μείνει έκπληκτοι από την ικανότητα των επιτιθεμένων, να εισχωρήσουν σε μια από τις πλέον καλά φυλασσόμενες Βάσεις της χώρας και να φθάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, ώστε να πλήξουν τους εκτοξευτές.

Αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε ότι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς, «BM-25 MUSUDAN», που παρουσιάστηκε σε παρέλαση, στις 10 Οκτωβρίου, στη Β. Κορέα έχει σημαντική ομοιότητα με τον ιρανικό «5ΗΑΗΑΒ-3».